Autor: Informer.rs

03.05.2021.

14:12

Foto:

Sport

BUKTI RAT, KANGIN GABON UZVRATIO UDARAC! Fudbaler vam ima četiri datuma rođenja!

Podsećanja radi, DR Kongo je bio u grupi s Gabonom u kvalifikacijama za Kup Afričkih nacija, a nakon što je završio prvi ispod crte, ispod Gabona za bod, podneo je tužbu protiv Fudbalskog saveza Gabona i Gelora Kange za lažiranje dokumenata i krađu identiteta.

Oni su uz to priložili i dokaze u vidu starih dokumenata Kange, odnosno Kijaku Kijaku Kiangane, kako je navodno pravo ime fudbalera Zvezde, koji je prema tim dokumentima rođen 1985. godine, a ne 1990, kako se zvanično predstavlja.Gabonu preti izbacivanje sa Kupa afričkih nacija ukoliko se optužbe pokažu kao tačne, a takođe će reprezentacija biti suspendovana i sa narednog ciklusa kvalifikacija.

Oglasio se i predsednik Fudbalskog saveza Gabona Pjer Alan Mungengui. On je poručio da Kongo "nema elemente koji podrivaju nacionalnost Kange“, pošto je Kongo osporavao državljanstvo.

- Kongo nema nijedan element koji bi mogao da potkopa nacionalnost Kange, koji nikada nije nosio boje DR Kongo. Ima i 40 nastupa za Gabon - naveo je Mungengui, a mediji u Gabonu podsećaju na najkontroverzniji slučaj Konga.

Informer

Gelor Kanga

U pitanju je fudbaler Šansem Mbemba, koji je imao veliki broj različitih datuma rođenja u papirima.

- Ako svemu dodamo slučaj kongoanskog fudbalera Mbembe, koji ima četiri datuma rođenja, bilo bi poprilično začuđujuće da dođe do neke odluke na štetu Gabona. Svaka država ima svoje zakone, a Gabon prepoznaje Gelora Kangu kao svog državljanina - navodi se u medijima iz Gabona.

Informer

 

Šansel Mbemba je prema zvaničnim podacima i papirima pomoću kojih je registrovan u Anderlehtu, on je rođen 8. avgusta 1994. godine. Na Kupu afričkih nacija, kada je igrao za Kongo, rečeno je da je rođen u novembru 1991. Pored toga, u dva kluba iz matične države kao njegova godina rođenja navedena je 1988, a kako su preneli britanski medi, Mbemba je sam za sebe tvrdio da je rođen 1990. godine.

Kad je prešao u Njukasl, 2015. je navedeno da je rođen 1994. godine, a tada je zapravo otkriveno da je imao tri pasoša u kojima je na svakom pisao različit datum rođenja – na jednom 1984. na drugom 1998. a na trećem 1994. Mbemba je sada igrač Porta i saigrač Marka Grujića.