Autor: Informer.rs

28.05.2021.

17:38

Foto:

Sport

PREDSEDNIK BARSE ODBRUSIO UEFA! Nećemo da se izvinjavamo zbog Superlige, niti ćemo da platimo kaznu!

Predsednik Barselone nije želeo da detaljnije priča o finansijskoj situaciji katalonskog tima, jer se čeka zvanični izveštaj kompanije Deloit, ali je priznao da je velikan evropskog fudbala u teškoj situaciji.

- U svakom slučaju, bićemo transparentni koliko god je to moguće. U procesu smo restrukturiranja duga, analiziramo mogućnosti i na polju sponzorstva. Srećom, Barselona ima vrlo moćnu imovinu. Preokrećemo ekonomsku situaciju - rekao je na početku Laporta.

Priznao je da klub ne poštuje finansijski fer plej zbog pandemije koronavirusa.

- Zato moramo da smanjimo troškove i povećamo prihod. Imamo važne sponzorske ponude (za dres), iako sa Rakutenom (glavnim sponozorom) želimo da obnovimo ugovor. Već smo u pregovorima, ali imamo nove ponude koje uveliko poboljšavaju ono što imamo. Vlasnička prava na stadion i druge objekte omogućavaju nam da budemo optimisti.

Informer

 

Dodao je da će revizija odrediti konačne rashode koji će biti veći od planiranih 825.000.000 evra.

- Od gradskog veća je zatražen plan poboljšanja, a do kraja godine imaćemo licencu za pokretanje izgradnje dvorane i obnove Kamp Noua. Za osam meseci moraće da se napravi krov. Trudićemo se da period igranja na Monžuiku bude što kraći.

Naglasio je da je Evropska Superliga veoma značajan projekat.

- Bilo je veoma važno da Barsa bude u ovom takmičenju. Moramo da branimo interese Barse i pokušamo da fudbal učinimo održivim, sa svim problemima zbog kojih finansijski patimo. U svakom slučaju, Barsin stav je uvek dijalog sa Uefom, Fifom, federacijama i La Ligom.

Objasnio je da pregovori sa Lionelom Mesijem oko nastavka saradnje idu u dobrom smeru, ali da još uvek nisu završeni.

- Rekao sam Čeferinu da ne planiramo da se izvinjavamo zbog razmišljanja (o igranju u Superligi), niti ćemo da platimo kaznu koja nema nikakvo opravdanje. Ako budemo sankcionisani, otići ćemo na Sportski arbitražni sud i siguran sam da ćemo pobediti. Želimo da promovišemo dijalog, atraktivniji format, sa dubljim razmišljanjem o tome kako mladi vide fudbal. Fudbal vapi za inovacijama i promenama.

Informer

 

Za kraj je istakao da su većina klubova osnivača Superlige Evrope u kontaktu.

- Veliki klubovi su takođe krivi za situaciju. Moraju da rade na tome na tome da fudbal učine održivijim. Svi klubovi su u gubitku i dugovima u situaciji kada postoje agenti u industriji koji se bogate (na nama). To treba da se ispravi.