Autor: Informer.rs

15.06.2021.

12:13

Foto:

Sport

DA LI JE MOGUĆE? I OVO ĆEMO DOČEKATI! Superliga od 14 klubova!

KaKo prenosi Mozzartsport na sednici Odbora za hitna pitanja Fudbalskog saveza Srbije u sredu, trebalo bi zvanično da bude potvrđeno da od jeseni 2022. Superliga ima 14 klubova.

To znači da će na kraju predstojeće sezone četiri kluba ispasti iz elitne divizije, a dva će biti promovisana iz Prve lige Srbije.

Što se tiče sistema takmičenja, ostaće sa plej-ofom i plej-autom. Ukoliko konačna odluka bude da se odmah u sledećoj godini nakon toga Superliga smanjuje na 12 klubova, onda će u sezoni 2022/23. biti dvokružni sistem sa plej-ofom u kojem bi učestvovalo šest i plej-autom sa osam klubova, jer četiri moraju da ispadnu. Ako se, pak, odluči da ostane još godinu dana da bude 14 učesnika, onda bi sistem takmičenja bio obrnut: osam u plej-ofu i šest u plej-autu.

Najverovatnije je da će Superliga već posle godinu dana biti skresana na 12 klubova, što je optimalan broj za veličinu države i kvalitet koji ima Srbija. Samim tim prvenstvo sa 14 učesnika biće jednogodišnji međukorak.

Poslednji put kada je Superliga Srbije imala manje od 16 klubova bila je sezona 2008/09. Tada je bilo 12 klubova u eliti. Pored Partizana, Crvene zvezde i Vojvodine, od sadašnjih superligaša igrali su još Napredak i Čukarički, te Rad i Javor, koji su ove sezone ispali iz elite. A, bili su tu i OFK Beograd, Hajduk iz Kule, Borac iz Čačka, Jagodina i Banat.

Bonus video