Autor: Informer.rs

02.07.2021.

13:52

Foto: reuters

Sport

VELIKI DERBI ČETVRTFINALA EVROPSKOG PRVENSTVA U MINHENU! Strašni Belgijanci prete Italijanima!

Kucnuo je čas da osvojimo trofej, poručuju Belgijanci pred večerašnji četvrtfinalni meč Evropskog prvenstva protiv Italije (21, Nova S) u Minhenu! Belgijanci su na prethodnom EP 2016. stigli do četvrtfinala prvi put posle 36 godina, a sad se nadaju da će ponoviti uspeh iz 1980, kad su stigli do polufinala, a potom i do finala.

Ipak, "azuri" su u seriji od 31 utakmice bez poraza i to je nacionalni rekord prvaka Evrope i četvorostrukog šampiona sveta. Poslednji poraz naneo im je Portugal u Ligi nacija još u septembru 2018. godine (1:0).

Svetla budućnost

Zbog toga Belgijanac Dris Mertens, koji već osam godina nosi dres Napolija, upozorava da su Italijani opasniji nego što mnogi misle.

Informer

 



- Njihova aktuelna generacija baš zna da igra fudbal. I bio sam iznenađen koliko su ih pojedinci potcenjivali, nisu verovali u njihov napadački fudbal, a Italija igra odlično i kandidat je za najviši plasman. Što se nas tiče, ne slažem se s ocenama da je ovo poslednja šansa za našu zlatnu generaciju, jer verujem da Belgija ima svetlu budućnost. Činjenica je, međutim, da ova generacija jeste na vrhuncu i da imamo idealne uslove da osvojimo trofej - kazao je Mertens.

"Crveni đavoli" zaista imaju fantastičnu generaciju, ekipu punu svetskih zvezda poput De Brujnea, Azara, Kurtoe... Međutim, Selektor Roberto Martinez kaže da neki od njih nisu spremni za svih 90 minuta, jer se još oporavljaju od povreda zadobijenih u osmini finala protiv Portugala.

Informer

 



- Šanse da De Brujne i Azar zaigraju protiv Italije su veće od 50 odsto. Ni jedan ni drugi neće biti potpuno spremni, ali verujem da ćemo moći da računamo da će se u nekom trenutku pojaviti na terenu - rekao je Martinez.

Informer

 



Italijani najviše strahuju od moćnog napadača Romelua Lukakua. Snažni golgeter Intera postigao je tri pogotka na ovom EP, a vezista italijanske reprezentacije Mateo Pesina svestan je koliko će teško biti zaustaviti ga.

- Lukaku je fizički najjači napadač na svetu u ovom trenutku. Može da bude prednost to što ga poznajemo, ali i ne mora ništa da znači, jer je on u stanju da nosi po dvojicu ili trojicu defanzivaca na leđima i da postigne gol - rekao je Pesina.

Čekaju Kjelinija

On je govorio i o povređenom kapitenu "azura" Đorđu Kjeliniju, koji je zbog problema sa butnim mišićem propustio prethodne dve utakmice, ali je odradio poslednja tri treninga.

Informer

 



- Njegov povratak bi bio od ogromnog značaja. Sama pojava na terenu takvog igrača već predstavlja dodatni plus, a o njegovom uticaju na igru ne moram da pričam. Nadam se da ćemo nastaviti našu seriju od 31 utakmice bez poraza - naglasio je Pesina.

Pobednik meča u Minhenu igraće u polufinalu sa boljim iz duela Španija - Švajcarska.
 


antrfile

Italijani će klečati, ali ne podržavaju pokret

Reprezentativci Italije kleknuće pred početak utakmice sa Belgijom, ali isključivo kao znak podrške rivalu. Iz Fudbalskog saveza Italije stiglo je neobično objašnjenje.
"Kao što je najavio naš kapiten Kjelini, reprezentativci Italije će klečati, ali samo da bi se solidarisali sa protivničkim fudbalerima. Mi kao savez ne podržavamo pokret Životi crnaca su važni. Austrijanci nisu klečali, pa su i naši reprezentativci ostali da stoje. Ali sa Belgijancima ćemo se solidarisati šta god oni odluče da urade", saopšteno je iz italijanske "kuće fudbala".

Bonus video