Autor: Informer.rs

17.07.2021.

07:06

Foto: printscreen

Sport

KAIRAT PROCVETAO U RUKAMA KAZAHSTANSKOG OLIGARHA! Enromna ULAGANJA donela ogroman USPEH!

Rival Crvene zvezde biće Kairat, ponos Kazahstana i jedan od najvećih klubova u istoriji zemlje, iako do pre par godina u potpunoj senci Astane, klub iz Almatija ima dugu tradiciju i sjajne rezultate za vreme Sovjetskog Saveza. 

Iako se u Srbiji stvorila slika da je Kairat "veštački klub nastao samo od para" istina je potpuno drugačija, a tokom godina "žuto-crni" su proživeli sličnu sudbinu kao i Crvena zvezda. Od sjaja do zvezda! 

Kazahstanski šampion je svoje zlatne godine proživeo u periodu od 1960. do 1991. godine kada je dobio mesto u najjačoj sovjetskoj ligi. Tim iz Almatija imao je veliku podršku u državnim strukturama, te su zbog svog sistema igranja prozvani Brazilci. 

Informer

Po raspadu Sovjetskog Saveza Kairat je bio najjači klub u državi sve do 2006. godine kada se glavni finansijer Temir Žoli povukao iz kluba što je dovelo do velikih finansijskih problema. Kairat je na početku 2009. godine proglasio bankrot zbog čega je izbačen u drugu ligu, ali se posle samo jedne sezone vratio u elitu. 

Dolazak Kairata Boranbajeva na mesto predsednika kluba označio je bolje dane, a kazahstanski biznismen odmah je počeo sa ulaganjem, te je na klupu stigao Vladimir Vajs koji je osvojio dva kupa Kazahstana. 

Informer

Uprkos enormnim ulaganjima Boranbajeva Kairat je stagnirao nekoliko godina, ali je prošle sezone uspeo da se domogne titule u prvenstvu nakon punih 16 godina. Po pisanju lista "Forbs" Boranbajev je "težak" 350 miliona dolara, a u klub je "častio" sa trening centarom vrednim 35 miliona evra, sa 17 terena u okviru kompleksa!

Kazahstanski biznismen je većinu novca zaradio preko gasa, a poslednje četiri godine je istaknuta figura i u UEFA pošto je član povereničkog odbora UEFA fondacije za decu.