Autor: Informer.rs

20.10.2021.

22:48

Foto: Tanjug/AP

Sport

Apel novih vlasnika Njukasla! Naredili navijačima da ne nose arapske narodne nošnje na stadionu!

Počela je naslavno epizoda novog Njukasla sa bogatim vlasnicima iz Saudijske Arabije na čelu kluba! Svrake su poražene na svom terenu od Totenhema, a danas su crno-beli izdali dva važna saopštenja. 

Prvo da je prvi trener ekipe Stiv Brus otpušten, a drugo vezano za maskiranje navijača u tradicionalne arapske bele marame koje su navijači Njukasla masovno nosili na utakmici protiv Totenhema. Nova uprava apelovala je da se to više ne događa, iako ih, kažu, to ne vređa ni na koji način.

- Njukasl Junajted želi da zamoli svoje navijače da se uzdrže od oblačenja tradicionalne arapske nošnje i marama koje nose narodi sa Bliskog Istoka, ako ih već ne nose svaki dan. Niko od novih vlasnika kluba nije uvređen zbog toga ni na koji način, jer su navijači slobodni da slave kako žele. Taj njihov gest sa maramama vidimo samo kao pozitivan i kao znak dobrodošlice - naveli su u saopštenju iz Njukasla. 

Ipak, iz kluba poručuju da to može dovesti od verskih sukoba na stadionu. 

- Ipak, postoji mogućnost da je takav način oblačenja kulturolški neprikladan i da postoji rizik da vređa druge. Svi posetioci su, kao što je i normalno, ohrabereni da nose šta god požele i što je u skladu sa njihovom kulturom i religijom, čime reflektuju i ideju našeg borda o multikulturalnosti koju propagiramo.

O ovoj temi otvoreno se govorio i u engleskom Paralementu i to negativno! Džon Džonson, član ministarstva za Digatalizaciju, Medije, Kulturu i Sport izjavio je da saoseća sa udovicom ubijenog novinara Džamala Kašogija, za čije ubistvo su osuđeni pripadnici vojno obaveštajne službe Saudijske Arabije, a navodno iza svega stoji princ Muhamed Bin Salman - upravo novi vlasnik Njukasla.