Autor: Informer.rs

25.10.2021.

20:44

Foto: Reuters

Sport

LEVA, SALAH, HALAND I BENZEMA GLEDAJU U LEĐA ŠPICEVIMA VEČITIH! Zlatna kopačka na kraju sezone dolazi u Srbiju?

"Zlatna kopačka" se dodeljuje od 1968. godine, a jednom je stigla i u Srbiju. To je bilo 1991. godine kada ju je osvojio golgeter Crvene zvezde Darko Pančev.

Istorija bi sledećeg juna mogla da se ponovi posle 31 godine, pa da laskava nagrada ponovo dođe u Beograd.

U ovom trenutku, vodeći u trci za "zlatnu kopačku" je napadač Moldea Ohi Omoižuanfo koji 1. januara prelazi u Crvenu zvezdu sa 24 gola, odnosno 36 poena, pošto se golovi u norveškoj ligi množe sa jedan i po, zbog težine lige.

Ista situacija što se množenja tiče je i u Superligi Srbije, pa centarfor Partizana Rikardo Gomeš sa 15 golova ima 22,5 poena i zauzima petu poziciju u trci.

Interesantno je da su iza Rikarda pozicionirani Robert Levandovski i Mohamed Salah, a još dalje ispod njih su Erling Haland i Karim Benzema, dok Kristijana Ronalda i Lionela Mesija nema ni među prvih 25.

Informer

Trka za "zlatnu kopačku"

Inače, do 1996. godine su dobitnici nagrada uglavnom bili iz slabijih liga, ali se od 1997. godine lige rangiraju po težini i broj golova se množi sa kvalitetom lige u kojoj igrači igraju, pa je poslednji put nagradu van Premijer lige, Primere, Serije A ili Bundeslige dobio Sportingov Mario Žardel 2002. godine.