Autor: Informer.rs

02.11.2021.

16:04

Foto:

Sport

SKANDAL! Blater i Platini optuženi za PREVARU! NA TERET IM SE STAVLJAJU OVA KRIVIČNA DELA!

Skandal trese fudbalski svet! Sep Blateru i Mišelu Platiniju će se suditi u roku od nekoliko meseci na saveznom krivičnom sudu u Belinconi, u Švajcarskoj.

Informer

 

- Ova uplata oštetila je imovinu FIFA-e i nezakonito obogatila Platinija - navodi se u saopštenju švajcarskog federalnog tužioca.

Podsetimo, slučaj iz septembra 2015. zbacio je Blatera pre roka sa mesta predsednika FIFA i okončao kampanju tadašnjeg predsednika UEFA Platinija da nasledi svog bivšeg mentora. Inače, u švajcarskim slučajevima često su potrebne godine da bi se doneo zaključak.

Predmet je usredsređen na Platinijev pismeni zahtev FIFA-i u januaru 2011. da mu se isplate dodatne plate za rad kao predsednički savetnik u Blaterovom prvom mandatu, od 1998. do 2002. godine.  Blater je ovlastio FIFA da izvrši uplatu u roku od nekoliko nedelja i pripremao se za kampanju za reizbor na takmičenju protiv Mohameda bin Hamama iz Katara, gde je Platinijev uticaj na evropske glasače bio ključni faktor.

Informer

 

I Blater i Platini dugo su poricali da su počinili nepravde i citirali usmeni dogovor koji su sklopili pre više od 20 godina o isplati novca. Blater je optužen za prevaru, loše upravljanje, proneveru sredstava FIFA i falsifikovanje dokumenta. Platini je optužen za prevaru, proneveru, falsifikovanje i kao saučesnik u Blaterovom navodnom lošem upravljanju.

Informer

 

Platini, legenda francuskog fudbala, nije stavljen pod zvaničnu istragu sve do prošle godine, a mesecima kasnije uvrštene su ozbiljnije optužbe za prevaru protiv obojice muškaraca. Tužioci su pokrenuli krivični postupak protiv Blatera u septembru 2015. godine uoči policijske racije u sedištu FIFA u Cirihu na dan kada su on i Platini prisustvovali sastanku izvršnog odbora fudbalskog tela.