Autor: Informer.rs

03.11.2021.

11:02

Foto:

Sport

AFERA O KOJOJ BRUJI SVET! BLATER I PLATINI OJADILI FUDBAL! Sramni POSLOVI čelnika FIFA! Prete im ZATVORSKE kazne!

Veliku prašinu podigla je optužnica švajcarskih tužioca, a koja se tiče nazakoitnog transfera dva miliona švajcarskih franaka Sepa Blatera na račun Mišela Platinija. Tužioci kažu da je isplata oštetila imovinu FIFA i nezakonito obogatila Platinija. 

Sam slučaj pokrenut je 2015. godine nakon što je FIFA opterećena otpužbama za rašinenu koropciju. Ubrzo je svetska fudbalska kuća skolonila Blatera i Platnija sa svih funkcija. Dvojac koji je 17 godina držao fudbalski monopol uskoro će izaći pred sud, a obojici prete višegodišnje zatvorske ili/i novčane kazne. 

Informer

Glavni deo optužbe usko je vazan za plaćanje Mišela Platinija koji je od 1998. do 2002. godine obavljao savetodavnu funkciju u FIFA. Francuz se tereti da je tražio isplati veću od zarađene, a da je dozvolom Sepa Blatera on taj novac i dobio 2011. godine. 

Tužioci smatraju da su Blater i Platini učestvovali u prevarama, prisvajanjima, lošem upravljanju i falsifikovanju dokumenata. 

Tokom dana je švajcarski advokat i zastupnik Mišela Platinija Diminik Nelen u izjavi za "BBC" otkrio da njegov klijent kategorično negira optužbe. 

- Jasno je da je istragu trebalo davno prekinuti. U spisima ima dovoljno izveštaja svedoka i dokumenata koji dokazuju nevinost mog klijenta. 100 odsto sam uveren da ćemo na sudu uspeti da dokažemo to - rekao je advokat Nelen. 

Sa druge strane, Sep Bleter se sam obratio medijima i istakao zadovoljstvo što će napokon doći do suđenja kako bi se "ova priča" završila. Legendarni Švajcarac rekao je da je isplata Platiniju zasnovana na usmenom dogovoru i da je odložena jer FIFA nije bila u mogćnosti da isplati ceo iznos u to vreme. 

Blater je osmi predsednik FIFA, a na funciji je bio od 1998. do 2015. godine. On uvereva da su dogovor sa Platinijem odobrila sva odgovorna tela FIFA, te da je Francuz platio porez na iznos u svom mestu prebivalšta u Švajcarskoj. 

Informer

Tokom Blaterovog mandata on i Mišel Platini smatrani su najmoćnijim ljudima u fudbalu, a legandrni Francuski fudbaler bio je i glavni kandidat da zameni Blatera nakon što se Švajcarac povukao 2015. godine zbog optužbi za korupciju. Sve je pratila racija u luksuznom hotelu u Cirihu i tada je uhapšeno sedam direktora FIFA. Ubrzo je sve dovedeno u vezu sa Platinijem, te je on rešio da povuče svoju kandidaturu za predsednika. 

FIFA je potom suspendovala Blatera i Platnija na osam godina, ali su zabrane ubrzo smanjene na šest kada je reč o Blateru i četiri u slučaju Platinija. Franuz se prethodne godine i žalio na tu odluku, ali je Evropski sud za ljudksa prava odbio i rekao da je ona "opravdana".