Autor: Informer.rs

10.11.2021.

07:10

Foto: ap photo

Sport

KALKULACIJE PRED ODLUČUJUĆU BITKU! Samo ovako Srbija direktno može do Mundijala!

Selektor Srbije Dragan Srtojković ubeđen je u plasman na Svetsko prvenstvo i ne želi samo tim  da se zadovoljni! To nije njeghov cilj!

Pred utakmicu u Lisabonu poručio je da Srbija ide na pobedu i da će fudbaleri tako da svaki Srbin bude ponosan.

- Znali smo da će Portugal u Lisabonu biti finalna utakmica za odlazak na Mundijal. Cilj je da se ode na Mundijal i to je naša želja, kao selektor sam sebi postavio taj zadatak. Ako se ne ode nije tragedija, u sportu nema tragedije, samo nesreće. U Portugalu ćemo odigrati moderan i hrabar fudbal, to nemajte dilemu. Da li ćemo pobediti to je pitanje, ali nemam dilemu da će Srbija biti prava kao i do sada. Jedan od ciljeva je da se ode u Katar, ali nećemo se zaustaviti na tome. Mene interesuju mnogo veće stvari, ako se kvalifikujemo biće to veliki uspeh. Pucaćemo iz svih oružja u finalu, pretpostavljamo da će nam trebati pobeda, iako oni igraju sa Ircima u Dablinu, pa da sačekamo i taj rezultat. Predstavićemo Srbiju tako da svaki Srbin bude ponosan na reprezentaciju i da je isprati aplauzom - jasna je bio Stojković.

Informer

 

Selektora Stojkovića baraž ne zanima, hoće prvo mesto. Do njega "orlovi" mogu ako pobede Portugal u Lisabonu, pa ako veruje Piksi da možemo, zašto ne bi i nacija. Ako Portugalci kiksnu protiv Iraca, odnosno ako izgube,"orlovima" bi i  bod u poslednjem kolu bio taman za plasman u Katar. 

Srbija trenutno ima 17 bodova u grupi A, Portugal ima 16, ostali su ispali iz računice. Portugalci imaju meč manje i bolju gol razliku od „orlova“, 16:8 naspram 16:4.  Kako se gol razlika gleda kao parametar odmah iza broja bodova, utoliko Portugalci imaju prednost u svakom scenariju osim ako ih Srbija ne pobedi u gostima.

Informer

 

U slučaju nepovoljnog završetka kvalifikacija za reprezentaciju Srbije, pobeda protiv Azera obezbedila nam je mesto među nosiocima u baražu, što će  olakšati popravni za tim selektora Dragan Stojkovića Piksija. 

Kako funkcioniše baraž? Drugoplasirani iz svake grupe idu u dodatne kvalifikacije, koje su, značajno drugačije od svih dosadašnjih.

Tako će se za preostala tri mesta u Kataru iz Evrope boriti 10 drugoplasiranih reprezentacija iz kvalifikacija,i dve reprezentacije koje su u Ligi nacija osvojile grupu, a u kvalifikacijama za SP nisu bile među prve dve reprezentacije u grupi.

Informer

 

Tih 12 reprezentacija (deset iz kvalifikacija i dva pobednika grupa iz Lige nacija) biće podeljeni u dve grupe, na povlašćene i nepovlašćene. Šest najboljih drugoplasiranih reprezentacija biće nosioci, a preostale četiri i dve iz Lige nacije nenosioci. Redosled će se određivati po plasmanu na tabeli, a u obzir se uzimaju rezultati samo protiv prvih pet selekcija u grupi.

Reprezentacije koje u baraž uđu iz Lige nacija nikako ne mogu da budu povlašćene. Sve te reprezentacije biće podeljene u tri mini-turnira, kao što je bio slučaj i u dodatnim kvalifikacijama za EURO, odnosno na svakom će biti po četiri reprezentacije. One će žrebom, koji će biti održan krajem novembra ili početkom decembra, biti podeljene u dva polufinala koja će se igrati na jednu utakmicu. Pobednici polufinala igraće u finalu i pobednik svakog od ta tri mini-turnira kvalifikovaće se u Katar.

Informer

 

Polufinala su na programu 24. i 25. marta, a finala 28. i 29. marta sledeće godine. Nosioci među kojima je i maša reprezentacija, imaju prednost domaćeg terena u polufinalima, a žrebom će biti određeno koji polufinalni par će biti domaćin final

Žreb grupa za Svetsko prvenstvo održaće se u aprilu sledeće godine, a Mundijal u Kataru počinje 21. novembra i trajaće do 18. decembra. Prva reprezentacija koja se plasirala uz domaćina Katar je Nemačka, koja je pobedom u Makedoniji od 4:0 u ponedeljak uveče i matematički osigurala plasman.