Autor: Informer.rs

24.11.2021.

08:13

Foto: printscreen

Sport

ISPOVEST FUDBALSKOG MENADŽERA DEJANA VELJKOVIĆA! Nisam NAMEŠTAO, TUŽIĆU Belgijance!

Srpski menadžer Dejan Veljković (51) oslobođen je optužbi za nameštanje utakmice u Belgiji posle čak tri godine i tražiće odštetu od tamošnjeg Fudbalskog saveza!

Pre tri godine, tačnije 10. oktobra, belgijski istražitelji su u akciji "Čiste ruke" uhapsili brojne sportske radnike, menadžere i sudije pod sumnjom da su prali novac i nameštali mečeve. Među njima je bio i Veljković, poznati srpski menadžer koji živi i radi u Belgiji. Optužen je da je bio arhitekta organizacije nameštene utakmice Mehelen - Vasland Beveren.

Suprugu priveli

Moja supruga je u pritvoru provela 30 dana, iako je fudbal uopšte ne interesuje
Dejan Veljković

Odbili žalbu

Proveo je 45 dana u pritvoru i dobio zabranu bavljenja menadžerskim poslom na čak deset godina, iako FS Belgije nije imao dokaze, niti mu je dozvolio da se brani. Tri godine nije radio, a u ispovesti za Informer otkriva šta se sve dešavalo za to vreme i kako je uspeo da dokaže svoju nevinost.

- Uhapšen sam i odveden u pritvor zbog stvari sa kojima nisam imao veze. Napadali su me, a ja sam bio nemoćan, nisam smeo da komuniciram sa medijima, niti da se branim. Čak je i moja supruga provela u pritvoru 30 dana, iako je fudbal uopšte ne interesuje. Na proleće 2019. dali su mi deset godina suspenzije, a slučaj nije bio zatvoren, niti su imali dokumenta od belgijskog sudstva. Samo su mi izrekli kaznu i nisu mi dali da se branim. Žalbu mog advokata su odbili, a strašno je šta su sve vreme pisali o meni. Kao da sam ubio nekog - počinje priču Veljković.

Dejan Veljković je radio sa brojnim poznatim fudbalerima i trenerima, a najzvučnije ime među njima je, kako otkriva, Sergej Milinković-Savić.
- Sergeja sam ja doveo u Belgiju, u Genk, kada je imao 18 godina. Njegovi menadžeri su bili moji partneri, a da mene nije bilo, ne bi otišao ni u Genk ni u Italiju. Prodat je u Lacio preko mojih veza. Radio sam i sa bivšim reprezentativcem Milanom Jovanovićem, trenerom Aleksandrom Jankovićem... Svi u Srbiji znaju da sam pomogao mnogima - kaže Veljković.

Konačna odluka

Iako je delovalo da mu je karijera upropašćena, Veljković se nije predavao. Slučaj je stigao do Vrhovnog suda u Belgiji, koji je zasedao krajem septembra, a prošle nedelje je naš menadžer i zvanično oslobođen optužbi za nameštanje.

- Prošle nedelje sam proglašen nevinim. Srećan sam i uzbuđen. Vrhovni sud u Briselu je doneo odluku da Fudbalski savez Belgije mora automatski da mi vrati licencu. Ovih dana idem to da rešim. Napravili su veliku grešku i osramotili se, što sada pišu i belgijski mediji. I moja supruga i ja ćemo tražiti odštetu. Nisam radio tri godine, a tu je i duševna bol zbog pritvora i mnoge druge stvari. Radio sam 23 godine i sada nastavljam gde sam stao - zaključuje Veljković.