Autor: Informer.rs

29.11.2021.

16:50

Foto: Starsportphoto

Sport

RASPISANI IZBORI ZA PREDSEDNIKA FUDBALSKOG SAVEZA SRBIJE! Ne postoji starosna granica, POLITIČARI imaju pravo KANDIDATURE!

Nakon nekoliko meseci čekanja i većanja, Fudbalski savez Srbije dobio je novi pravni akt - statut, a isti je izglasan na današnjoj vanrednoj sednici Skupštine! 

Pored toga, napokon su raspisani i izbori na svim nivoima, čime je počela trka za mesto novog predsednika Fudbalskog saveza Srbije! Novi Status ukinuo je starosnu granicu, a pravo da se kandiduje imaće i političari, ali će u slučaju pobede morati da podnese ostavku na sve političke funkcije. 

Kako je saopšteno na sajtu FSS sednici Skupštine u Staroj Pazovi prisustvovalo je 63 delegata. Predsedavao je zamenik predsednika FSS Nenad Bjeković i čovek koji slovi kao ozbiljan kandidat za novog predsednika. 

- Pre svega, koristim ovu priliku da prenesem najiskrenije čestitke porodice UEFA, posebno našeg predsednik, Aleksandra Čferina i našeg generalnog sekretara, Teodora Teodoridisa, na plasmanu Srbije na Prvenstvo sveta 2022. u Kataru. Igrači, selektor, stručni štab i ceo Savez, obavili su sjajan posao direktno se plasirajući u veoma teškoj grupi. Siguran sam da će ova fantastična generacija igrača nastaviti da donosi radost vašoj zemlji. I dok je Srbija sjajna na terenu, napravila je veoma pozitivan napredak i van terena od našeg poslednjeg susreta pre nekoliko meseci. Želim da se iskreno zahvalim generalnom sekretaru Jovanu Šurbatoviću, i njegovoj ekipi na neumornom naporima u stvaranju veoma potrebnog novog pravnog okvira za srpski fudbal, uprkos stalnim izazovima. Predložene izmene su rezultat konstruktivnih i uspešnih konsultacija. UEFA i FIFA su odobrili ove izmene i u potpunosti ih podržavaju. Novi Statut i novi poslovnik doneće potrebne jasne promene u FSS na svim nivoima njegove organizacione strukture i obezbediće potpuno poštovanje pravnih okvira UEFA i FIFA. Najznačajnije je to da će izmene obezbediti balansiranu i inkluzivniju strukturu članstva, jasnu podelu ovlašćenja uz provere i ravnoteže, ojačaće nezavisno odlučivanje, konsolidovati Skupštinu kao najviše zakonodavno telo uvesti transparentna pravila za izbore i povećati sveukupnu transparentnost i odgovornost - rekao je predstavnik UEFA, Nikola Luka. 

Posle diskusije delegata, novi Statut Fudbalskog saveza Srbije usvojen je jednoglasno. Usvojen je i novi Pravilnik o radu Skupštine FSS, takođe jednoglasno. Usvojena je odluka o raspisivanju izbora i dato ovlašćenje Izvršnom odboru da odredi datum početka svih aktivnosti.