13.01.2022.

07:29

Foto: Starsportphoto

Sport

VEČITI RIVALI IMAJU DVA OGROMNA PROBLEMA! Ranko Stojić za Informer.rs otkrio zašto Dinamo bolje posluje od Zvezde i Partizana

Na početku razgovora za naš portal, Stojić je pokušao da uporedi najveće srpske klubove sa Dinamom, odnosno zašto "modri" zarađuju ogromne pare od prodaje igrača, a Zvezda i Partizan ne.

- Nije to od juče, to je već desetak godina tako, možda i 15. Dinamo je odavno napravio jedan sistem. Najteže je na startu prihvatiti taj rizik i uveriti javnost i navijače da je potrebno između 12 i 18 meseci tranzicije u kojima će rezultati možda biti dobri, ali ne i vrhunski. Međutim, tu biste imali mogućnost da kroz godinu dana isforsirate određeni broj igrača - rekao je Stojić u intervjuu za Informer.rs.

Prisetio se potom Stojić da je nešto slično Crvena zvezda uradila kada je Nenad Lalatović bio trener. Crveno-beli su tada u vatru gurnuli golobrade Luku Jovića, Marka Grujića, Predraga Rajkovića, Mihaila Ristića i Vukašina Jovanovića.

- Zvezda je tada majstorski isforsirala njih petoricu. To je bio sjajan potez. Da je Zvezda tada imala B tim i da je mogla da zadrži sve njih ili bar četvoricu, a jednog dobro da proda, pa da tim čija su osnova talentovani srpski igrači nadograđuju kvalitetnim strancima. Onda bi godinu dana kasnije u ekipu došli novi igrači koji su stasali u B timu i u takvom sistemu nema potrebe da prodajete više od jednog ili dva igrača godišnje, pošto imate dovoljno novca da obezbedite budžet, a istovremenostalno reprodukujete mlade igrače.

Potom je pričao o dva velika problema koja imaju večiti rivali, zbog kojih izbegava da ih kritikuje.

- Prvi je taj što oba kluba imaju najviše 20 odsto obezbeđenog budžeta pred početak sezone. Primera radi, sa tim procentom u mnogim ligama na zapadu ne bi ni mogli da se takmiče. Sve to je zato što nema TV prava koliko u drugim zemljama, a nemamo ni prihode od ulaznica. Od sponzora Zvezda i ima neke prihode, a Partizan ima mnogo manje od onoga koliko bi realno trebalo. Malo se radi na tome.

Informer

Ranko Stojić

- Drugi realan problem je pritisak koji imaju sa svih strana. Najveći od navijača, ali i od celokupne javnosti. Oba kluba imaju pritisak pravljenja rezultata instant, pošto niko nema strpljenja, pa ne može ni da se razmišlja o starosnom proseku igrača. Zvezda je recimo igrala Ligu Evrope sa prosekom od skoro 30 godina, a znam da je i u jednom nedavno odigranom "večitom derbiju" imala prosečnu starost igrača preko 30 leta.

Zatim se bivši funkcioner Rada vratio na TV prava, a spomenuo je i rekontrukciju i gradnju novih stadiona širom države.

- Dobra stvar je sada što počinju da rastu TV prava i što je država počela da rekonstruiše stare i gradi nove stadione. Iz evropskih iskustava znam da to automatski znači i najmanje duplo veću posetu. Potom, mnogo je lakše za animiranje i reklamiranje sponzora i partnera koji mogu doći u klubove. To znači i da će TV prava porasti, a mnogi ne znaju da naša Superliga ima bolji rejting od mnogih drugih evropskih liga kada su u pitanju rejtinzi. To je jako važno kada se pregovara oko TV prava.

Osvrnuo se onda i na mlade igrače kojima nije baš jednostavno da uđu u prvi tim.

- Partizan je pre mnogo godina napravio Teleoptik koji je bio filijala, što i Zvezda sada radi sa Grafičarem. Po mom mišljenju, perspektiva je da se uradi kao u nekim drugim državama, da ti B timovi igraju drugu ligu zagarantovano i da ne mogu da ispadnu, ali ni da uđu u Superligu. Ne mora to da bude slučaj samo sa Grafičerem i Teleoptikom, to automatsko učešće u Prvoj ligi Srbije može da ima i još neki klub. Suština svega je da ti mladi momci imaju takmičenje u kom će stasavati.

Informer

Ranko Stojić

Pričao je potom o slanju mladih igrača na pozajmice, ne krijući da nije ljubitelj takvih stvari.

- Možete vi mlade igrače da šaljete u druge klubove na pozajmice, ali onda ne kontrolišete sistem rada. Za mlade igrače važi jedno pravilo, 50 odsto za njihov uspeh su utakmice, a ostalih 50 odsto specifičan individualni rad. Taj period između 18. i 21. godine se zove post-formacija i ako tada nemate kontrolu, njima ne vrede same utakmice, jer je to tih 50 odsto, a treba mnogo više da bi igrao za večite ili na nekom top nivou.

Na kraju je imao jasan zaključak.

- Zato je mnogo bolje imati svoj B tim, u kom rade vaši treneri i gde imate kompletnu kontrolu. Na taj način svakodnevno pratite te momke i možete u svakom momentu da projektujete vraćanje u prvi tim - zaključio je Ranko Stojić.