Autor: Informer.rs

29.03.2022.

10:00

Foto: Starsportphoto

Sport

NAVIJAČI, VI STE NA POTEZU! Izaberite rivale Orlovima na Svetskom prvenstvu!

FIFA je pre nekoliko dana potvrdila da će 32 selekcije biti smeštane u četiri grupe na osnovu rang-liste koja izlazi dan ranije.

Srbija u trećem šeširu

Reprezentacija Srbije će biti u trećem "šeširu". Iako su kvalifikacije i dalje u toku i nisu poznati svi rivali,  kalkuliše se o potencijalnim protivnicima.

Poznato je za sada da će 19 timova učestvovati na Mundijalu, čekamo još  12 selekcija koje će biti deo turnira. Ako u baražu za Mundijal pobedi Portugal biće deo prvog šešira, u slučaju nove senzacije, Severna Makedonija dolazi u četvrti šešir.

Informer

 

Učesnici su domaćin Katar, zatim Nemačka, Danska, Brazil, Francuska, Belgija, Hrvatska, Španija, Srbija, Engleska, Švajcarska, Holandija, Argentina, Iran, Kanada, Južna Koreja, Japan, Saudijska Arabija, Ekvador i Urugvaj. 

Timovi koji će biti sa Srbijom u "šeširu" su Japan, Iran, Južna Koreja, a potencijalni su pobednik duela Švedska – Poljska, Senegal, Maroko i Nigerija, koji su favoriti u svojim dvomečima afričkog baraža kvalifikacija.

Ne želimo Brazil ili Argentinu

Ukrajina je zbog ratnog stanja tražila da se baraž meč sa Škotskom odloži za jun, a pobednik tog duela bi kasnije igrao sa boljim iz meča Vels - Austrija.  Podsećamo, prethodno je Rusija suspendovana iz baraža za Mundijal, pa je tako Poljska odmah otišla u finale gde čeka Švedsku. Pobednik inter-konfederacijskog plej-ofa na kome učestvuju timovi iz Azije, Okeanije, Južne i Severne Amerike biće poznat skoro tri meseca posle žreba.

Najlakša grupa za Srbiju bi bila sa domaćinom Katarom, koji će automatski biti nosilac i žreban u Grupu A, potom Švajcarska, bilo bi lepo da im se revanširamo, i iz četvrtog šešira Peru, pod uslovom da Peruanci zadrže peto mesto u južnoameričkim kvalifikacijama ispred Kolumbije, a onda slave u interkontinentalnom žrebu sa predstavnikom Azije, a to će najverovatnije biti Ujedinjeni Arapski Emirati.

Nikako ne bismo voleli grupu sa Brazilom ili Argentinom, Nemačkom i Kamerunom ili Velskom. Sa zvezdicom su obeležene selekcije koje su i dalje u kvalifikacijama, ali koje su favoriti za plasman na Mundijal.

Šešir 1: Katar, Brazil, Belgija, Francuska, Argentina, Engleska, Španija, Portugal*;

Šešir 2: Danska, Holandija, Nemačka, Meksiko*, SAD*, Švajcarska, Urugvaj, Hrvatska;

Šešir 3: Švedska/Poljska*, Senegal*, Japan, Iran, Srbija, Maroko*, Koreja, Nigerija*;

Šešir 4: Tunis*, Kanada, Kamerun*, Ekvador, Saudijska Arabija, Vels*, Peru*, Kostarika*.

Svetsko prvenstvo je na programu od 21. novembra do 18. decembra. Prema pravilima FIFA, timovi iz iste konfederacije ne mogu igrati u istoj grupi na SP, osim evropskih selekcija, jer "stari kontinent" ima 13 predstavnika.  Znači, Brazil i Argentina iz prvog šešira ne mogu da izvuku Urugvaj ili Ekvador.

Afrikanci u utorak završavaju svoj plej-of, a parovi su: Nigerija - Gana (prvi meč 0:0), Senegal - Egipat (0:1), Alžir - Kamerun (1:0), Maroko - DR Kongo (1:1) i Tunis - Mali (1:0). Niko od ovih selekcija ne može da bude u prva dva šešira.

Četiri učesnika južnoameričkih kvalifikacija smo već dobili, a za petu poziciju koja donosi baraž takmiče se Peru (21 bod), Kolumbija (20) i Čile (19). Peruanci čekaju Paragvaj, Kolumbija gostuje Venecueli, dok Čile kod kuće igra protiv Urugvaja.

Petoplasirana selekcija će svoj baraž igrati u junu protiv Australije i UAE, Iraka ili Libana, a Emirati sa devet bodova trenutno najbliži toj utakmici doigravanja. Doduše, moraju da pobede Južnu Koreju i ostanu korak ispred Iraka koji gostuje Siriji.

Informer

Slavlje Milana Borjana

KONKAKAF kvalifikacije su dali Kanadu kao prvog učesnika, Amerikanci nisu matematički izborili plasman na Svetsko prvenstvo, ali s obzirom na to da imaju tri boda više od četvrtoplasirane Kostarike i čak za 10 pogodaka bolju gol-razliku, male su šanse da se ne nađu u Kataru.  Meksikanci su takođe na pragu plasmana na Svetsko prvenstvo. Potreban je samo bod protiv Salvadora u četvrtak u Meksiko Sitiju. Kostarika je pobedom u San Salvadoru sa 2:1 sigurna četvrta i obezbedila je baraž za SP.