05.04.2022.

07:01

Foto: Reuters

Sport

SREĆNICI će OVDE gledati Mundijal! OVAJ stadion je najveći, NAJSKUPLJI i najimpresivniji u Kataru! (FOTO) (VIDEO)

U Kataru, pre svega u glavnom gradu Dohi, sve odiše luksuzom. Osim o ekonomiji, brine se i o kulturi, a ta zemlja je najveći kupac umetničkih dela u svetu. Srećnici koji su imali priliku da posete ovu prelepu državu, a posebno prestonicu, uverli su se da od panorame grada zastaje dah!

Informer

 

Na svakom koraku možete videti luksuzna vozila na bulevarima i oblakodere kojima se spratovi ne mogu prebrojati! Prelepi prizori uveravaju vas da ste na najbogatijem poluostrvu na planeti, u jednom od najmoćnijih poslovnih centara savremenog sveta. To je zemlja u kojoj je prosečna mesečna zarada 11.500 dolara, po čemu je Katar prvi među zemljama Persijskog zaliva.

Informer

 

I kako onda zemlja koja pliva u bogatstvu da se "obruka" kada je organizacija Svetskog prvenstva u najpopularnijem sportu na svetu u pitnaju!? Kao vlasnik trećine svetskih rezervi prirodnog gasa, Katar je najveći izvoznik tog energenta u svetu, a zalihe nafte su veće od 15 milijardi barela.

Mogli bi pričati još dugo o svemu čime raspolaže ova nestvarna zemlja, ali navijačima svakako najviše pažnje privlače stadioni na koje država nije žalila novac! Naveći je svakako Luisail Ikonik, kapaciteta 80.000 mesta, a na njemu će se igrati i finale Svetskog prvenstva.

Udaljen je 23 kilometra od prestonice Dohe, a kao i ostali stadioni u Kataru biće imaće hlađenje upotrebom solarne energije.

Na ovom stadionu će u grupnoj fazi igrati i reprezentacije Argentine i Portugala, a osim finala biće pozornica po jednog meča osmine finala, četvrtfinala i polufinala.

Informer

Reuters

 

Nakon Svetskog prvenstva, očekuje se da će biti rekonstruisan u stadion sa 40.000 mesta. Višak za sedenje će biti uklonjen, a ostali delovi zgrade prenamenjeni u prostor zajednice sa prodavnicama, kafićima, atletskim i obrazovnim objektima i zdravstvenom ambulantom.