Autor: Informer.rs

05.04.2022.

23:01

Foto: Starsportphoto

Sport

DEFINITIVNO JE! Stari grb ide u zaborav, OVAJ će krasiti dresove OLROVA! (FOTO)

Iako je u februaru u medijima "procurela" fotografija potencijalnog grba reprezentacije Srbije, ispostavilo se da nije bila u potpunosti verodostojna. Sada se pojavila za nijansu izmenjena verzija!

Evo kako izgleda grb koji će osvanuti na dresu reprezentacije Srbije, koji ćemo imati prilike da gledamo i na Svetskom prvenstvu u Kataru:

FSS je pre nekoliko nedelja potvrdio opis tog grba, a na internetu se sada pojavila njegova nova verzija. Ovaj grb je identičan po pitanju simbola kao prva verzija, ali uži i manje "razvučen". Bilo kako bilo, na njemu su i dalje dvoglavi beli orao sa štitom na kojem se nalaze četiri ocila, kao i ljiljani, a iznad orla je ćirilicom ispisano "Srbija".

FSS je u saopštenju prošlog meseca poručio: 

- Usvojen je grb koji će krasiti novi dres svih reprezentativnih selekcija Srbije. Institucionalni, dosadašnji grb Saveza, ostaje kao zvanični grb FSS, a novi grb će biti novi simbol sa kojim će se indentifikovati navijači i krasiće dres svih selekcija FSS. Ovo odvajanje grbova urađeno je na preporuku UEFA i to je trend koji su pratile mnoge evropske reprezentacije. Novi grb fudbalske reprezentacije Srbije inspirisan je tradicionalnim motivima i simbolima naše zemlje kroz istoriju: dvoglavi beli orao, ocila, ljiljani, crveni štit... Iz svakog perioda uzeto je po nešto i predstavlja miks naših najistaknutijih i najprepoznatljivijih simbola! Dvoglavi beli orao datira još iz doba Nemanjića, a simbol je preuzet iz Vizantije. Nalazi se na crvenoj pozadini (štitu) što simbolizuje hrabrost i nekadašnje srpsko carstvo, uz motive zlatne boje. Kroz našu istoriju pojavljivali su se različiti tipovi orlova, a izabrani sa grba je jedan od njih. U sredini se nalazi osmougaoni štit sa ocilima i inspiraciju je pronašlo iz grba Kraljevine Srbije iz 1882. godine. Ljiljan je jedan od najučestalijih motiva u heraldici. Kod nas ih srećemo iz doba Nemanjića (grbovi, kruna, novac), a njihov simbol oslanja se na stihove iz Starog i Novog zaveta i na kult Bogorodice. Ljiljane su od nas preuzeli Kotromanići, pa su odatle potom uveli i u Bosnu. Identični ljiljani sa grba reprezentacije nalaze se i na sadašnjoj zastavi i grbu Republike Srbije.