Autor: Informer.rs

13.04.2022.

16:01

Foto: Starsportphoto

Sport

NAJNOVIJE VESTI o Ligi šampiona 2024! Sada je poznat način žrebanja i gde bi se našao šampion Srbije!

Ugledi Bild je objavio informaciju da svaki od klubovova u prvoj fazi neće odigrati po deset utakmica, već po osam (četiri kod kuće i četiri u gostima sa različitim ekipama i to bez revanša), dakle samo po dve više nego u sadašnjem sistemu. U obrazloženju pišu i razlozi:

- S jedne strane osam mečeva je lakše integrisati u svakako prenatrpan kalendar nego deset, posebno kada su u pitanju domaće lige koje broje 20 klubova; i s druge strane u pitanju je briga o navijačima koji ne bi trebalo da budu preopterećeni putovanjima u prvoj fazi.

Od ranije je jasno i da grupe kao takve nestaju, odnosno da će svih 36 klubova biti rangirano na jednoj tabeli. Prvih osam ekipa potom ide direktno u osminu finala, dok ekipe plasirane od devete do 24. pozicije (njih 16) tu privilegiju moraju da zasluže kroz doigravanje.Onih osam što otpadnu u tom baražu na proleće bi trebalo da takmičenje nastave u Ligi Evrope, kao što je trenutno slučaj sa trećeplasiranim klubovima iz osam grupa.

Informer

 

Ipak, Bild kao ekskluzivnu informaciju plasira i način žrebanja! UEFA koeficijenti ostaju glavno sredstvo za svrstavanje u šešire kojih će biti četiri. U svakom po devet klubova. Ideja je da svaki tim iz svakog šešira izvuče po dva protivnika (ukupno osam), s kojima će, odigrati četiri meča kod kuće i četiri na strani - u zavisnosti od žreba. Dakle, biće nemoguće igrati s istim timom dva puta u ligaškom delu takmičenja.

Kada je u pitanju status srpskog prvaka izvesno je da ne bi mogao dalje od četvrtog šešira. Još jedna od novina je da neće biti moguće da Roma, Totenhem ili Atletiko konkurišu za elitu ukoliko završe van zone Lige Evrope.  U konkurenciju ulaze samo ekipe što su završile na petoj (ili četvrtoj u slučaju francuske Lige 1) poziciji u TOP 5 liga. Onda se tih pet klubova rangira po petogodišnjem koeficijentu i dva najbolja dobijaju vajld kartu.

Informer

 

U ovom momentu za vajld kartu bi se borili Arsenal, Frajburg, Roma, Betis i Strazbur. U toj konkurenciji engleski i italijanski predstavnik bili bi bez konkurencije, pošto su u TOP 15 na Uefinom klupskom renkingu.