Autor: Informer.rs

21.04.2022.

21:12

Foto:

Sport

PAO REKORD! 4.000.000 funti za "Božju ruku" !

Srušen je rekord za najskuplje prodatih dresova na aukcijama. Maradonin dres u kojem je bila ona čuvena " Božja ruka" plaćen je 4.000.000 funti, i tako je srušen rekord kada je Peleov dres iz 1970 držao  rekord od 157.750 prodat 2002.godine.

Maradonin dres sa brojem 10 je poslednjih 35 godina u vlasništvu bivšeg veznog igrača Engleske Stiva Hodža, nakon što su njih dvojica zamenili dresove na kraju četvrtfinala između Argentine i Engleske.

Gol Dijega Maradone – čuvena "božja ruka" ušao je u istoriju fudbala i učvrstio legendarni status argentinske superzvijezde, a procjenjuje da će se dres koji je nosio kada je postigao taj gol na Svjetskom prvenstvu 1986. prodati za najmanje četiri miliona funti, koliko iznosi početna cijena.

Argentina je pobedila u meču 2:1 nakon što je Maradona postigao i drugi legendarni gol, kasnije proglašen i golom veka. Argentina je tako osvojila Mundijal.

Hodž je rekao da Maradonina majica ima „duboko kulturno značenje za fudbalski svet, narod Argentine i narod Engleske“.

-Bila je apsolutna privilegija igrati protiv jednog od najvećih i najveličanstvenijih fudbalera svih vremena - kazao je Hodž.

- Božja ruka je zaista jedinstven trenutak ne samo u istoriji sporta, već i u istoriji 20. vijeka. Maradona se sada pamti kao jedan od najvećih koji je ikada igrao fudbal – a ova konkretna utakmica je najveće njegovo nasljeđe - rekao je Bram Vahter, šef aukcijske kuće Sotbi.

Informer

 

Online licitiranje za dres biće otvoreno od 20. aprila do 4. maja. Majica će biti izložena javnosti u galeriji “Sothebi's New Bond Street”.

Rekord za prodaju sportskog dresa je 5,6 miliona dolara za koliko je 2019. prodat dres američke legenda bejzbola Bejba Ruta iz Njujork Jenkisa 20-ih godina prošlog veka.