Autor: Informer.rs

30.04.2022.

08:20

Foto: Reuters

Sport

ČELSI VIŠE NIJE ROMANOV! Amerikanci KUPILI londonskog velikana za ASTRONOMSKU cifru!

Čelsi je konačno u promenio vlasnika nakon što je Roman Abramovič prihvatio ponudu američkih biznismena. Ruski oligarh prodao je londonskog velikana Hansjorgu Vajsu i Todu Boehliju, koji će dobiti šampiona Evrope za 3,5 milijardi funti.

Informer

 

Podsetimo, pre nepuna 24 časa izašla je informacija da "plavce" kupuje Britanac Džim Retklif koji je, navodno, poslao astronomsku ponudu od čak pet milijardi evra za kupovinu Čelsija.

Čitava saga oko kupoprodaje Čelsija trajala je duže nego što se iko nadao, a po informacijama koje stižu sa Ostrva čini se da je došao kraj svemu tome. 

Pomenuti dvojac već neko vreme želi da kupi engleski tim, ali pre početka rata u Ukrajini Roman Abramovič nije ni razmišljao o prodaji Plavaca u koji je uložio milione i od Čelsija napravio evropsku velesilu. Međutim samim dešavanjem na istoku Evrope krenuo je egzodus u Londonu.

Tod Boehli je i suvlasnik u bejzbol klubu, koji igra u BSL ligi LA Dodžersima i WNBA timu LA Sparks, pa će mu Čelsi biti treći klub u različitom sportu. Uz to, njegovi biznisi u SAD vezani su za osiguranje, nekretnine i zabavu, a posluje čak i u Holivudu.

Informer

 

Boehli je bio  potencijalni kupac upravo Čelsija u martu 2022. godine, tada nije uspeo ali sada je iskoristio priliku, i Abramovič nije imao kud.

Pre nešto više od mesec dana Boehli se udružio sa Vajsom, koji je i 2019. godine pokušao da kupi Čelsi. Ovaj Švajcarac čiji su biznisi vezani za SAD već je nekoliko puta čuo "ne" od Romana Abramoviča, ali je sačekao bolju priliku za kupovinu kluba.

Sada je ipak  morao da isplati Rusu više nego nego što je nudio tad. Roman Abramovičje prethodnih dana iznosio nove zahteve ne bi li prolongirao prodaju kluba, međutim Vajs i Boehliji su bili istrajni i postali vlasnici jednog od najboljih klubova na svetu.

Deo sredstava koje je dobio Abramovič kao što je obećao ide u humanitarne svrhe, a Rus će izabrati organizacije sa kojima će sarađivati na raspodeli novca.