Autor: Informer.rs

01.05.2022.

15:12 >> 15:26

Foto:

Sport

VELIKA TUGA! Preminuo legendarni Ivica Osim!

Veoma tužan dan za ljubitelje jugoslovenskog, ali i svetskog fudbala. U nedelju, prvog maja 2022. godine, zauvek nas je napustio legendarni fudbaler iz Bosne i Hercegovine, Ivica Osim.

Popularni "Švabo" je rođen u Sarajevu 1941. godine, počeo sa igranjem fudbala u Željezničaru, a posle prelaska iz juniorskog u prvi tim, na Grbavici je proveo 11 godina, upisao 250 mečeva i dao 75 golova.

Put ga je, nakon igranja u Bosni i Hercegovini, odveo u Francusku, gde je branio boje tri kluba - Strazbura, Sedana i Valensijena. U tim danima je dobio nadimak i "Štraus", zbog njegove plave kose, a nastupao je i za reprezentaciju Jugoslavije.

Za državni tim je odigrao 16 utakmica, ali je najznačajniji detalj bio njegov doprinos u osvajanju drugog mesta na Evropskom prvenstvu 1968. godine u Italiji.

Kopačke je "okačio o klin" 1978. godine, da bi zatim uplovio u trenerske vode. Sedeo je na klupi "svog" Željezničara, osam sezona je proveo na Grbavici, a bio je i selektor repreznetacije Jugoslavije. Trenirao je Partizan, grčki Panatinaikos, austrijski Šturm, japanski Džef Junajted, a u Japanu je i imao poslednji angažman.

Sa "Željom" je bio akter polufinala UEFA Kupa protiv mađarskog Videotona, kada su Plavi bili pred finalom, ali su ih Mađari eliminisali u 87. minutu revanša, golom za 2:1.