Autor: Informer.rs

06.08.2022.

14:50

Foto: reuters

Sport

TRESE SE OSTRVO... Vlasnici NJUKASLA dali pare za KUPOVINU Čelsija!? Ogroman PROBLEM u Premijer ligi!

Korenite promene u vlasničkoj strukturi Čelsija dogodile su se ovog leta. Američki biznismen Tod Boli otkuio je za pet milijardi evra londonski klub od Romana Abramovića koji je proteran iz Velike Britanije nakon početka sukoba Rusije i Ukrajine. Ipak, čitav posao mogao bi da izazove ogroman skandal u svetu fudbala nakon saznanja ostrvih medija. 

Kako prenosi "Dejli Mejl" arapski vlasnici Njukasla ulagali su ogroman kapital u investicioni fond koji je u vlasništu Toda Bolija. Sve to je pokrenulo pitanje o sukobu interesa, ali se američki biznismen brzo oglasio i demantovao sve navode. Ipak, isti izbor dodaje da arapski "PIF" ima imovinu od nekoliko milijardi evra, a kojom upravlja "Claerlake Capital" iza kog stoji Tod Boli. 

Informer

Sve to podstiče i činjenica da je od samog starta transakcija sve bilo daleko "ispod radara". Britanci su Boliju zamerali na manju transparentnosti, a konkretni detalji kupovine Čelsija nisu poznati. Izvesno je da je Amerikanac otkupio 60 odsto prava, dok ostatak pripada Marku Valteru i Hansjergu Vasu. 

"Dejli Mejl" dodaje da pomenuta firma vodi račina o imovini u vrednosti preko 70 milijardi evra, na ime više investitora, a da je jedan od jačih upravo "PIF" koji je nedavno kupio Njukasl. Arapski fond je prošle godine od Majka Ešlija kupio Svrake za 400.000.000 evra!