Autor: Informer.rs

19.08.2022.

12:45

Foto: Tanjug

Sport

U KATARU TRLJAJU RUKE PRED MUNDIJAL! Cene izdavanja smeštaja VRTOGLAVO poralse, stiže bujica ljudi, ALI...

Od juna ove godine, povećanje zakupnina stanova u zalivskoj zemlji iznosi više od 30 odsto u odnosu na pre godinu dana, nakon što je prethodno poraslo od 5 do 7 odsto u prvom kvartalu godine - glase podaci konsultantske kuće za nekretnine "Cushman and Wakefield".

Ova konsultantska kuća je u svom izvještaju o pregledu tržišta nekretnina u Kataru u drugom kvartalu navela da su vlasnici nekretnina imali i te kako koristi od velike potražnje.


- Povećanje kirija je uslovljeno potražnjom za smeštajem uoči Svetskog prvenstva, sa desetinama hiljada apartmana rezervisanim i za navijače i za smeštaj osoblja za kompanije koje pružaju usluge vezane za Mundijal- rekao je Kušman.

Do sada su kompanije u sektoru vazduhoplovstva primetile nagli porast potražnje za privatnim avionima ka Kataru. Očekuje se da će ovaj događaj dodati 17 milijardi dolara ekonomiji ove zemlje.

Povećanja zakupnina su do sada bila najizraženija u segmentu stanova na tržištu, posebno u elitnim oblastima, gde se tipični dvosobni, polunamešteni stanovi u Porto Arabiji iznajmljuju za 13.000 KAR (3.570 USD) do 15.000 KAR mesečno, a primera radi, prošle godine je taj iznos bio 10.000 na 12.000 KAR!

Ipak, očekuje se da će cene zakupa pasti ubrzo nakon Svetskog prvenstva. Dok Katar svedoči kratkoročnom porastu potražnje iznajmljivača za stambenim objektima, transakcije nekretninama u toj zalivskoj zemlji su poslednjih meseci opadale. Podaci koje je objavila Uprava za planiranje i statistiku pokazuju da su prodajne transakcije smanjene za 19% tokom prvih pet meseci ove godine u odnosu na prethodnu godinu. U decembru su transakcije pale za 30% u odnosu na isti period prošle godine.

Inače, odbrojavanje je odavno počelo, a ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svetu sa nestpljenjem iščekuju 20. novembar i početak Mundijala u Kataru. U prilog tome govori broj kupljenih ulaznica za elitno takmičenje