Autor: Informer.rs

27.08.2022.

15:33

Foto: Tanjug

Sport

ORGANIZATOR MUNDIJALA NE PRAŠTA! Katar HAPSI buntovnike!

Vlasti Katara nedavno su uhapsile najmanje 60 stranih radnika koji su protestovali zbog toga što su mesecima bili bez plate i deportovali neke od njih, saopštila je zagovaračka grupa, samo tri meseca pre nego što će Doha ugostiti najbolje reprezentacije na Svetskom prvenstvu u fudbalu.

Kao i druge arapske zemlje Zaliva, Katar se u velikoj meri oslanja na stranu radnu snagu. Protest radnika pre nedelju dana – i reakcija Katara na njega – mogli bi dodatno da podstaknu zabrinutost.

Šef radne konsultantske kuće koja istražuje incident Mustafa Kadri rekao je da pritvaranja bacaju novu sumnju na obećanja Katara da će poboljšati tretman radnika.

- Da li ovo zaista izlazi na videlo? - pitao je Kadri.

Katarska vlada priznaje da je „određeni broj demonstranata priveden zbog kršenja zakona o javnoj bezbednosti“. Odbila je da ponudi bilo kakve informacije o hapšenjima ili bilo kakvim deportacijama.

Informer

 

Otkako je FIFA dodelila turnir Kataru 2010. godine, zemlja je preduzela neke korake da preispita praksu zapošljavanja u zemlji. To uključuje i eliminaciju takozvanog sistema zapošljavanja kafala, koji je radnike vezivao za svoje poslodavce, koji su imali pravo glasa o tome da li mogu da napuste posao ili čak zemlju.

Katar je takođe usvojio minimalnu mesečnu platu od 1.000 katarskih rijala (275 dolara) za radnike i potrebne naknade za hranu i stanovanje za zaposlene koji to ne primaju direktno od svojih poslodavaca.

Aktivisti poput Kadrija pozvali su Dohu da učini više, posebno kada je u pitanju osiguranje da radnici primaju plate na vrijeme i da budu zaštićeni od poslodavaca koji zlostavljaju.

- Da li nas je Katar sve prevario u poslednjih nekoliko godina? - ponovo je postavio pitanje vlastima Mustafa Kadri.

Svetsko prvenstvo počeće ovog novembra u Kataru.