Autor: Informer.rs

03.09.2022.

23:40

Foto:

Sport

I ONI KOJI SU SKLONI INCIDENTIMA BIĆE MIRNI! Evo kako će Katar da se nosi sa huliganima!

U ovoj zalivskoj državi očekuju da će se se navijači dobro ponašati tokom Mundijala.

- Mislim da je to prvi veliki događaj koji ljude čini srećnim i zaista se nadamo da će svi doći u Dohu da vide našu zemlju, da uživaju u našem gostoprimstvu i da se ponašaju - rekao je ministar spoljnih poslova Katara Šeik Mohamed bin Abdulrahman Al Thani za "Channel News Asia".

Šeik Muhamed je u intervjuu otkrio kako zalivska država planira da se nosi sa huliganima, na šta je primetio da svaki turnir ima svoje pozitivne i negativne strane.

- Ono na šta se zaista fokusiramo je kako da napravimo najbolje iskustvo navijača… Katar je mirna zemlja, tako da verujem da će čak i oni ljudi koji su skloni incidentima kada vide ovo mirno okruženje delovati mirno - rekao je šeik Mohamed.

Katarski zvaničnik je dodao da će bezbednosne mere zalivske države, uključujući saradnju sa njenim međunarodnim partnerima, sadržati takvo ponašanje.

Informer

- Mislim da je naš bezbednosni protokol koji se uspostavlja bio veoma strog da bi se osigurala bezbednost za sve koji se nalaze u Dohi - rekao je on.

Neke od zemalja koje pomažu Kataru oko bezbednosti Svetskog prvenstva su Turska, Francuska, Jordan, Maroko, Velika Britanija, SAD i Južna Koreja.

Zabrinutost zbog nedoličnog ponašanja podignuta je nakon prošlogodišnjih scena vandalizma engleskih navijača nakon pobede Italije u finalu Eura 2020. Besni engleski navijači viđeni su kako razbijaju staklene flaše i bacaju smeće po Londonu.

Iako ovo možda nije neobično za engleske navijače, mnogi u Kataru i širem regionu Zaliva pitaju se da li će se takve scene videti na Svetskom prvenstvu u Dohi, i ako jeste, kako će vlasti reagovati.

U pokušaju da obuzda takve scene, Organizacioni komitet zadužen za bezbednost  odredio je brojne strateške lokacije širom zemlje kao „zone za obožavaoce“, a te zone će raditi kao produžeci stadiona i uključivaće zabavne programe kako bi se „poboljšalo iskustvo kako gostujućih tako i lokalnih navijača“.