Autor: Informer.rs

22.09.2022.

11:20

Foto: Reuters

Sport

SJAJNA VEST ZA PIKSIJEVE ORLOVE! Srbija sve BLIŽA DRUGOM ŠEŠIRU za EURO 2024! Pomogli su nam naši DŽELATI!

Iako je prethodni Šampionat Starog kontinenta preskočila zbog poraza od Škotske na penale u finalu Lige nacija, upravo bi selekcija Suknjica mogla da učini ogromnu uslugu Piksijevim izabranicima.

Naime, naša selekcija ima velike šanse da se nađe u što boljoj poziciji pred žreb za kvalifikacione grupe.

Orlovi će ove godine biti akteri Mundijala u Kataru, a prvu utakmicu igraju 24. novembra sa Brazilom.

Ipak, do tog duela sa Selesaom, izabranike Dragana Stojkovića Piksija čekaju veoma važni okršaji u Ligi nacija sa Švedskom (subota, 20.45) na Marakani i u Oslu protiv Norveške (utorak, 20.45).

Predstojeće utakmice sa Skandinavcima su odlučujuće u borbi za drugi šešir u kvalifikakcijama za EURO 2024, a rezultat utakmice Škotska - Ukrajina doneo je Orlovima sjajne vesti!

Ovaj meč je trebalo da se igra u junu, ali je odložen zbog rata u Ukrajini. To je dovelo do toga da Srbiji porastu šanse da se nađe u drugom šeširu na žrebu za kvalifikacije za naredno Evropsko prvenstvo. 

Orlovima je neophodno da ili završi na prvom mestu u svojoj grupi Lige nacija, ili da bude najbolja drugoplasirana ekipe iz četiri grupe B divizije. Ova pobeda Škotske uslovila je da druga mogućnost bude realnija za Srbiju.

Prema računici preciznih statističara, Srbija pred poslednja dva kola Lige nacija ima 18.2% šansi da završi na prvom mestu u grupi i pretekne Norvešku, čime bi bio obezbeđen plasman u najjaču, A diviziju Lige nacija. To znači da su Orlovi 81.8% viđeni da će ostati u B diviziji.

Međutim, druga stvar je još važnija. Nakon pobede Škotske, Srbiji su porasle šanse za ulazak u drugi šešir pred kvalifikacije za EURO 2024 na 46.8%, pa je sada skoro identična verovatnoća da ćemo ipak završiti u trećem šeširu (53.2%). Orlovi bi sa dve pobede protiv Švedske i Norveške sigurno stigla do drugog šešira i, što je bitnije, do A divizije Lige nacija.

Informer

reprezentativci Srbije

Sa druge strane, ima kalkulacija po kojima bi i tri do četiri boda mogla da budu zadovoljavajuća, ali to će zavisiti od rezultata drugih selekcija, poput Ukrajine, Crne Gore i Islanda, i zbog toga je pobeda Škotske nad Ukrajincima važna.

Kako se za tabelu drugoplasiranih selekcije ne broje mečevi protiv poslednjeplasirane reprezentacije u grupi (pošto jedna od grupa ima samo tri selekcije), Srbiji se za taj bilans ne računaju bodovi osvojeni protiv Slovenije (ili Švedske ukoliko u poslednja dva kola dođe do preokreta na dnu naše grupe).