08.10.2022.

11:52

Foto: Reuters

Sport

UPOZNAJTE SVE UČESNIKE SVETSKOG PRVENSTVA! ARGENTINA - Poslednja šansa da Mesi podigne boginju, prvi Mundijal bez Dijega Maradone

Na redu je reprezentacija Argentine, učesnica C grupe.

Svako pominjanje favorita na Svetskom prvenstvu u Kataru mora obuhvatiti i Argentinu, a ako se uzme u obzir da je ovo poslednji Mundijal na kojem će Lionel Mesi učestvovati, onda to dobija na težini. Osvojio je Mesi na desetine individualnih priznanja, u klupskom fudbalu okitio se svim mogućim trofejima, sa reprezentacijom je pokorio Južnu Ameriku, ali nikad nije bio prvak sveta.

Informer

Mesi u dresu Argentine


Biće ovo njegova poslednja šansa da osvoji trofej koji mu ceo svet spočitava što ga još nije uzeo. Takmičenje će početi iz grupe C protiv Saudijske Arabije, Meksika i Poljske. 


Za Argentince će ovo Svetsko prvenstvo biti specifično i zbog toga što ih prvi put neće bodriti legendarni Dijego Armando Maradona. Popularni El Pibe, koji će ostati upamćen kao jedan od najvećih fudbalera svih vremena, obradovao je svoju zemlju boginjom 1986. godine i uveren je bio da će za njegovog života i Mesi uraditi slično. To se, na žalost Argentinaca, nije desilo.


Mesi debitovao protiv SiCG


Kada se priča o Maradoninom uticaju na repezentaciju, niko se neće setiti da je bio selektor. Svima će prva asocijacija biti kakav je bio motivator i koliko je u tom smislu značio "gaučosima". Bio je najverniji navijač na svakom velikom takmičenju i znao je da uđe u svlačionicu pre svakog meča, udara u staklo i zid i motiviše tim. Zatim bi se prebacio na tribine da motiviše navijače. Zbog njega će Mesi i drugari imati motiv više da pokore Katar. 

ARGENTINA

FIFA lista: 3. mesto
Selektor: Lionel Skaloni (44)
Vrednost tima: 608.000.000 evra
Prosečna starost: 27,4
Najveća zvezda: Lionel Mesi
Učešća na SP: 15 puta
Najveći uspeh: šampioni 1978. i 1986. godine


Peti put će se napadač Pariz Sen Žermena naći na svetskoj smotri, a svi se dobro sećaju njegovog debija protiv naše reprezentacije koja se tada zvala Srbija i Crna Gora. Ušao je u igru u 74. minutu pri rezultatu 4:0 i uspeo je do kraja i da asistira i da postigne gol (6:0). Ostala je anegdota nakon tog meča koju je prepričavao tadašnji reprezentativac Dejan Stanković.


- Argentina nas je pregazila u prvom poluvremenu. Bilo je 4:0 za njih. Mi smo kao tim bili uništeni. Toliko su bili dominantni da sam kao retko kada u karijeri osetio nemoć. Rekao sam mom prijatelju iz Intera Havijeru Zanetiju da malo spuste ritam u nastavku. Možda bi oni to i uradili, ali su u igru ušli Lionel Mesi i Karlos Tevez. Igrali su kao divlje zveri - prisetio se Stanković prve velike utakmice Lionela Mesija.

Skaloni spojio mladost i iskustvo


Selekciju će predvoditi Lionel Skaloni, koji je postavljen 2018. godine nakon Sampaolijeve smene zbog debakla na Mundijalu u Rusiji. Skaloni nije odmah dobro prihvaćen, ali je počeo da diže tim, a da radi dobar posao ispostavilo se 2021. godine, kada je osvojio Kopa Amerika. Za odlučujuće utakmice na spisak je uvrstio dvojac River Plate Enco Fernendez - Santjago Simon. Mesta je bilo i za ofanzivnog vezistu Velez Sarsfilda Tijaga Almadu, tandem Boke Juniors Oskar Zebaljos - Kristijan Medina. Ideja mu je bila je da mlade igrače upari sa iskusnim i pokaže im šta ih čeka u budućnosti. U timu su bili i dobro poznati Lautaro Martinez iz Intera, desni bek Gonzalo Montiel iz Sevilje i vezista Lisandro Martinez iz Mančester junajteda. Tu su bili još i Anhel di Marija, a šansu su dobili i Paolo Dibala, Lukas Okampos, Nikolas Gonzales, Maksimilijano Meza i drugi. Takav miks doneo je mnogo toga dobrog Argentini u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru. Igrali su sigurno i konstantno i lako su overili plasman na Mundijal. Gledajući sastav, jasno je zašto Argentina nije poražena od jula 2019. godine i polufinala Kopa Amerike. Sve ukazuje da i sad važi za favorita i da bi Skaloni mogao da dobije epitet jednog od najboljih argentinskih trenera. 

Informer

Imaće Argentinci mnogo razloga da se nadaju da će im u Kataru sreća biti naklonjena. Kada se činilo da su spremni da idu do kraja u Nemačkoj 2006. godine ispali su od domaćina u četvrtfinalu posle penal serije. Četiri godine kasnije Nemačka ih je deklasirala u Južnoj Africi, takođe u četvrtfinalu, da bi u Brazilu u velikom finalu presudio gol Marija Gecea. Ovo je poslednja prilika da Mesi preokrene lošu sreću i podigne jedini važan trofej koji mu nedostaje. 

RASPORED NA SP

1. kolo (22. novembar) 
Argentina - Saudijska Arabija

2. kolo (26. novembar) 
Argentina - Meksiko

3. kolo (30. novembar) 
Poljska - Argentina

Bonus video