Autor: Informer.rs

28.10.2022.

08:05

Foto: Starsportphoto

Sport

PARTIZAN UZEO "SLOBODAN DAN", ZVEZDA DONELA BODOVE! Srpski KOEFICIJENT u krizi - naredni ČETVRTAK je KLJUČAN!

Za razliku od nekih prethodnih evropskih utakmica Partizan je u četvrtak uzeo "slobodan dan" i nije doprineo koeficijentu domaćeg šampionata. Crno-beli su ostali bez bodova u Nici iako su u finišu meča preko Rikarda Gomeša stigli do izjednačenja. Četa Gordana Petrića nije mogla da izdrži na Azurnoj obali pa je francuski predstavnik golom Marija Lemine stigao do pobede - 2:1. 

Ipak, da Srbija ne ostane praznih ruku potrudila se Crvena zvezda koja je pred svojim navijačima savladala Trabzonspor sa 2:1 i tako sačuvala teoretske šanse za plasman u nokaut fazu Lige Evrope. Izabranici Miloša Milojevića moraju da slave protiv Monaka u poslednjem kolu ukoliko žele evropsko proleće, a u po određenom scenariju i remi u Kneževini bi bio dovoljan za "ispadanje" u Ligu konferencija. 

Informer

Matematikom se sada nećemo baviti, makar ne individualnom za oba srpska predstavnika već ekipno. Dobro poznati UEFA koeficijent od kog nam zavisi broj klubova u Evropi u budućnosti, ali i gde će isti biti raspoređeni. Dobra vest je da prvi pratioci naših klubova - Danci, Norvežani i Česi nisu briljirali u četvrtak. Naprotiv! 

Srbija je povećala prednost u odnosu na danske i norveške predstavnike koji su zabeležili poraze. Sa druge strane, Česi su osvojili isti broj poena (0,500) kao i mi, ali šansu da bodovni saldo poveća ima Slovacko koji će večeras dočekati Keln u odloženom meču petog kola Lige konferencija. 

Ipak, loša vest je činjenica da su Austrijanci i Škoti, kojima mi pretimo, uzeli više bodova od srpskih klubova. Konkretno, Austrija je napredovala za 0,600, koliko su uzeli i Škoti.  

Informer

Jasno je kao dan od kolikog je značaja da idućeg četvrtka i Crvena zvezda i Partizan prođu dalje. Bonus bodovi što se dobijaju za prvo i drugo mesto u grupi imaće ogroman uticaj na tabelu, a potom i mečevi koji predstoje od februara. U slučaju da crno i crveno-beli obezbede proleće u Evropi i to uz pobede 3. novembra to bi značilo skok sa 31,375 na 33,375 na UEFA listi.