03.11.2022.

15:17

Foto: printscreen

Sport

SPREMAJU SE ZA HULIGANE! Britanci tampon zona između navijača i policije u Kataru

Informaciju je potvrdio visoki zvaničnik policije Mark Roberts.

- Fokus je da sprečimo nesporazume u kojima navijači nenamerno izazovu uvredu - rekao je Roberts, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Ti "nesrećni nesporazumi" mogli bi da proisteknu iz konzumiranja alkohola, skidanje majica navijača, mahanje zastavama, okupljanje u velikom broju i ostalih stereotipa koji dolaze uz navijačku kulturu. U delegaciji britanske policije biće 15 službenika koji će delovati kao "tampon zona" između navijača i katarske policije.

Informer

 

- Zaista želimo da britanski policajci koji odu tamo budu tampon zona i tumači kulture kako bi prvi obavili razgovore sa našim navijačima pre nego što neko drugi bude raspoređen. Njihov primarni cilj biće da se povežu sa navijačima i policijskim snagama da bismo rekli: 'Ne kažemo da niste u pravu, ali to izaziva uvredu, tako da biste možda mogli da ublažite svoje ponašanje pre nego što neko drugi interveniše - naveo je Roberts.

Svetsko prvenstvo počinje 20. novembra. Očekuje se 3.000 do 4.000 engleskih navijača tokom grupne faze, a taj broj mogao bi da raste kako reprezentacija bude napredovala na turniru.

Informer

 

Roberts, direktor policije zadužene za fudbal širom Britanije, rekao je da policija nije tu da govori navijačima kako da se ponašaju.

- Nemamo ovlašćenja, nismo tu da sprovodimo lokalne zakone. Ono što treba da uradimo je da razgovaramo sa navijačima. Nećemo im držati lekcije o ponašanju, savet bi bio da budete dobar gost. Naši policajci su tu i ako smatramo da ima problema pokušaćemo da intervenišemo na nižem nivou i da se pobrinemo da svi ostanu bezbedni - dodao je.

Bonus video