04.11.2022.

07:06 >> 15:22

Foto: Privatna arhiva

Sport

ISTORIJAT MUNDIJALA - MONTEVIDE0 1930! Prvi i jedini šampionat bez kvalifikacija, omaž ustavu, tri stadiona i titula domaćina

Iako je FIFA, kao krovna svetska fudbalska organizacija, čvrsta u odbrani krilatice da se politika ne sme mešati u sport, upravo je politički akt bio jedan od razloga da domaćin prvog Svetskog prvenstva u fudbalu bude Urugvaj.


Bio je to svojevrsan omaž stogodišnjici prvog Ustava urugvajske države, koji je donet 1830. godine. Domaćin se postarao da ima i sportski argument za organizaciju turnira jer je 1928, dve godine pre prvog Svetskog prvenstva, osvojio zlato na Olimpijskim igrama u Amsterdamu, savladavši u finalu Argentinu sa 2:1.


Svega 13 selekcija našlo se na prvoj planetarnoj fudbalskoj smotri koja je održana od 13. do 30. jula u Montevideu.


Kako pre više od devet decenija nije bilo lako stići do Južne Amerike, igrale su samo selekcije sa lokalnog kontinenta, iz susedne Severne Amerike i Evrope.


Prvi i jedini put Južna Amerika imala je sedam predstavnika, a to su uz domaćina Urugvaj bili Argentina, Čile, Brazil, Bolivija, Peru i Paragvaj.


Sever Amerike predstavljali su Meksiko i Sjedinjene Američke države, selekcije koje su i danas sile u KONKAKAF zoni.

MUNDIJAL U MONTEVIDEU

Domaćin: Urugvaj
Šampion: Urugvaj
Broj učesnika: 13
Utakmica: 18
Golova: 70 (3,89 po meču)
Gledalaca: 590.549 (32.808 po meču)

Za većinu evropskih zemalja put preko Atlantika bio je skup, rizičan i nepoželjan. Ostrvske zemlje - Engleska, Severna Irska, Škotska i Vels bojkotovale su FIFA, a tadašnji predsednik FIFA Žil Rime uz pomoć tadašnjih političkih vladara uspeo je da na turnir ugura svoju Francusku i ubedi Rumune, Belgijance i Jugoslovene da učestvuju i brodom dodju na drugi kontinent.  

Informer

Tekst potpisa


Kako je organizovani fudbal tek bio u povoju, dešavali su se biseri poput činjenice da je selektor Rumunije Konstantin Kostel Radulesku u pauzama od brige o nacionalnom timu bio i sudija na turniru. Glavni ili pomoćni, bilo je svejedno, ali na utakmicama koje nije igrala Rumunija. Vodilo se računa o regularnosti.

UČESNICI MUNDIJALA 1930. 

Južna Amerika: Argentina, Čile, Brazil, Bolivija, Urugvaj, Peru, Paragvaj
Evropa: Francuska, Jugoslavija, Rumunija, Belgija
Severna Amerika: SAD, Meksiko

Igralo se na svega tri stadiona u Montevideu. Za potrebe šampionata izgradjen je u to doba megalomanski Sentenario, koji je i danas dom fudbalera Urugvaja, a tada je na njega moglo da stane 90.000 duša.

Informer

Primao 90.000 gledalaca: Stadion Sentenario


Stadion Gran park sentral, na kome danas u dresu Nasionala iz Montevidea lopte tera bivši as Ajaksa, Liverpula i Barselone Luis Suarez, takodje je bio u upotrebi, kao i stadion Positos.

STADIONI NA SP 1930. U URUGVAJU

- Sentenario, kapaciteta 90.000 (Montevideo)


- Gran park sentral, kapaciteta 20.000 (Montevideo)


- Positos, kapaciteta 10.000 (Montevideo)

Ekipe su bile podeljene u četiri grupe. Prva grupa je imala četiri člana, a ostale tri grupe po tri, a samo je prvoplasirana ekipa prolazila u polufinale.


Prvog dana odigrane su dve utakmice u isto vreme. Francuska je pobedila Meksiko sa 4:1, a Amerika Belgiju sa 3:0. Ostaće upamćeno da je prvi gol na svetskim šampionatima postigao Francuz Lusijen Loran posle 19 minuta igre u meču sa Meksikancima.


Argentina je u Grupi 1 preslišala Francusku, Meksiko i Čile, dok je u Grupi 2 Jugoslavija otvorila turnir pobedom nad Brazilom (neka tako bude i u Kataru), a prolaz dalje overila trijumfom nad Bolivijom.


Domaćin Urugvaj lako je u Grupi 3 izašao na kraj sa Rumunijom i Peruom, baš kao i SAD u Grupi 4 sa Paragvajem i Belgijom.


Polufinala nisu bila ni blizu današnjim, koja ponekad podsećaju na partije šaha. Argentina je demolirala Sjedinjene Američke Države sa 6:1, a Urugvaj je identičnim rezultatom porazio Jugoslaviju.


Utakmice za treće mesto nije bilo, pa se Jugoslaviji piše četvrto mesto jer je imala za jedan gol slabiju gol-razliku od Amerikanaca.


Epilog u finalu bio je identičan kao dve godine ranije u finalu Olimpijskih igara. Urugvaj je savladao Argentinu sa 4:2 i postao prvi šampion sveta.


Strelci za domaćina bili su Dorado, Sea, Irijarte i Kastro, dok su pogotke za „gaučose" postigli Peuselje i Stabile.

POREDAK U MONTEVIDEU

1. Urugvaj
2. Argentina
3. SAD
4. Jugoslavija
5. Čile
6. Brazil
7. Francuska
8. Rumunija
9. Paragvaj
10. Peru
11. Belgija
12. Bolivija
13. Meksiko

Upravo je Giljermo Stabile bio najbolji strelac turnira sa osam pogodaka, a pet je postigao Pedro Sea iz Urugvaja. Najefikasniji u redovima Jugoslavije bio je Ivan Bek sa tri pogotka.


Pilot Mundijal koji je organizovala FIFA je uspeo, a već za četiri godine 32 selekcije učestvovale su u kvalifikacijama, a 16 je otišlo na finalni turnir u Italiji.

LISTA STRELACA


1. Giljermo Stabile (Argentina) 8

2. Pedro Sea (Urugvaj) 5

3. Bertrand Petenod (SAD) 4