Autor: Informer.rs

05.11.2022.

10:25

Foto: printscreen

Sport

KATARSKI SPEJSŠATLOVI SPREMNI ZA MUNDIJAL! Ovo su stadioni na kojima će se igrati utakmice Svetskog prvenstva! (VIDEO+FOTO)

Osim jednog zdanja, sva ostala su napravljena od 2019. godine do ovog momenta.

Najnovi je Lusail Stadium na kojem će Srbija i otvoriti takmičenje u grupi G protiv Brazila.

Udaljen je 23 kilometra od prestonice Dohe, a kao i ostali stadioni u Kataru biće imaće hlađenje upotrebom solarne energije.

Dizajn je inspirisan interakcijom svetlosti i senke; njegov oblik i fasada odražavaju dekorativne motive koji se nalaze u zdelama i drugim umetničkim delima pronađenim u arapskom i islamskom svetu.

Posle Svetskog prvenstva, očekuje se da će biti rekonstruisan u stadion sa 40.000 mesta. Višak za sedenje će biti uklonjen, a ostali delovi zgrade prenamenjeni u prostor zajednice sa prodavnicama, kafićima, atletskim i obrazovnim objektima i zdravstvenom ambulantom.

Nakon Lusaila, koji je ujedno i najveći sa kapacitetom od 80 hiljada sedišta, ide Al Bajt u Al Koru sa 20 hiljada manje, a onda svaki ostali može da ugosti 40 hiljada gledalaca.

Orlovi će takođe igrati na Al Džanubu protiv Kamerona, a onda i na Stadionu 974 protiv Švajcarske na zatvaranju grupne faze.

Al Džanub je stadion sa pokretnim krovom napravljen 2019, godine kapaciteta 40.000 mesta. Odlikuju ga postmodernistički i neofuturistički dizajn, a izgled krova inspirisan je jedrima tradicionalnih arapskih dov čamaca koje koriste regionalni ronioci lovci na bisere.

Stadion 974 je najkarakterističniji katarski stadion, jer je u pitanju privremeni objekat izgrađen od 974 brodska kontejnera, a taj broj označava i međunarodni pozivni broj za Katar.

Deluje nestvarno, ali kontejneri i sedišta će posle Mundijala biti rastavljeni i upotrebljeni za izgradnju drugih objekata u zemljama u razvoju širom sveta. Stadion ima kapacitet 40.000 mesta, a nalazi se u luci Dohe.

Poznato je da će na njemu igrati i selekcije Portugala, Francuske i Argentine, a na njemu će navijači uživati i u osmini finala u susretu pobednika Grupe G u kojoj je Srbija i drugoplasiranog iz Grupe H u kojoj su Portugal, Gana, Urugvaj i Južna Koreja.

Tu su još stadioni u Dohi Al Tumama, Edukejšn siti i Kalifa Internacional, ali i Ahmad Bin Ali stadion u Al rajanu.