05.11.2022.

11:12

Foto: printscreen

Sport

SVETSKO PRVENSTVO 1950. - Prvi Mundijal nakon Drugog svetskog rata

Svetsko prvenstvo 1950. godine bilo je četvrto izdanje ovog takmičenja i održano je u Brazilu od 24. juna do 16. jula. Bio je to prvi Mundijal nakon Drugog svetskog rata i prvo koje je nazvano Kup Žila Rimea, zbog obeležavanja 25 godina Žila Rimea kao predsednika FIFA.

Stadioni na SP 1950.


Stadion                                        Kapacitet

Marakana (Rio de Žaneiro) 
           200.000

Pakaembu (Sao Paulo)                   60.000

Sete de Setembro (Belo Orizonte) 30.000

Eukaliptos (Porto Alegre)               20.000

Ilja do Retiro (Resife)                    20.000

Vila Kapanema (Koritiba)               10.000


Prvenstvo je osvojio Urugvaj, koji je u odlučujućoj utakmici pobedio Brazl sa 2:1. Takođe, jedino je Svetsko prvenstvo koje nije imalo finalnu utakmicu, već je pobednika odlučila pobeda Urugvaja nad Brazilom u grupi od četiri pobednika preliminarnih grupa. Finalnu grupu su činile reprezentacije Urugvaja, Brazila, Švedske i Španije.


Brazilcima je do pre osam godina poraz od večitih rivala Urugvajaca bio najteži u istoriji tamošnjeg fudbala. Nikad ga nisu prežalili, jer su imali jedinstvenu priliku da pred svojim ljudima uzmu trofej. Ipak, mnogi smatraju da je čak bolniji od toga poraza onaj od Nemačke 2014. godine, kada je u polufinalu u Belo Orizonteu bilo čak 7:1 za "pancere".


Problem ko će uopšte igrati


Kako smo već spomenuli, bilo je to prvo Svetsko prvenstvo nakon Drugog svetskog rata, pošto Mundijali koji su predviđeni za 1942. i 1946. godinu nisu održavali. FIFA je odmah posle završetka rata pokrenula inicijativu da ponovo krene sa održavanjem prvenstava. S obzirom na to da je Evropa tih godina bila maltene u ruševinama, FIFA je imala problema da pronađe države zainteresovane za domaćinstvo.

Informer


Na kraju, izbor je bio između Nemačke i Brazila, pa je odlučeno da se po prvi put prvenstvo održi na tlu Južne Amerike. Naredni problem je bio naći reprezentacije koje će učestvovati, s obzirom na to da su mnoge bile zahvaćene ratom. Recimo, Italija je pre početka prvenstva bila aktuelni šampion sveta i bila je zainteresovana da brani titulu. Prvobitno, igrači nisu želeli da idu u Brazil, ali navodno se tad u celu priču uključila FIFA, koja je Italiji nadoknadila sve putne troškove, pa su "azuri" nastupili na Svetskom prvenstvu. 

MUNDIJAL 1950.


DOMAĆIN Brazil                  ŠAMPION Urugvaj

BROJ UČESNIKA 13             UTAKMICA 22

GOLOVA 88 (4 po utakmici)

GLEDALACA 1.045.246 (47,511 po utakmici)


Neke selekcije nisu želele da igraju na šampionatu, poput Francuske i Portugala, dok su dve selekcije bile pod sankcijama zbog rata - Nemačka i Japan. Odustale su Indija, Škotska i Turska. Na kraju, na prvenstvu je učestvovalo 13 reprezentacija, uključujući i Jugoslaviju. Prvobitan plan je bio 16 ekipa podeljenih u šest grupa, ali na kraju se došlo do toga da dve grupe imaju po četiri ekipe, jedna tri, a jedna samo dve.


Brazil dominantno u finalnoj grupi


Grupu 1 na Svetskom prvenstvu 1950. godine činili su Brazil, Jugoslavija, Švajcarska i Meksiko. Brazilci su osvojili prvo mesto, takoi što su u grupnoj fazi pobeđivali Meksiko (4:0) i Jugoslaviju (2:0), a remizirali su sa Švajcarskom. Drugo mesto zauzela je selekcija Jugoslavije, koja je osim poraza od Brazila pobeđivala i Švajcarsku (3:0) i Meksiko (4:1). Tada se za trijumf umesto tri boda dodeljivalo dva, pa je kraj grupne faze izgledao ovako - Brazil pet, Jugoslavija četiri, Švajcarska tri i Meksiko bez bodova.

Brazilcu Ademiru utešna nagrada - Zlatna kopačka

Zlatna kopačka, odnosno najbolji strelac turnira, očekivano je bio Ademir, napadač Brazila, koji je dao čak osam golova. Četiri od osam dao je u pomenutom meču sa Šveđanima. Po pet su dali Estanislao Basora i Oskar Migez, a po četiri Čiko, Zara i Alsides Giđa.


Grupu 2 na Mundijalu u Brazilu činili su Španija, Engleska, Čile i SAD. Prvo mesto i plasman na završni turnir izborila je Španija, pošto je imala sve tri pobede u grupi. Redom su padale SAD (3:1), Čile (2:0) i Engleska (1:0). Grupa je završena sledećim poretkom - Španija šest bodova, Engleska, Čile i SAD po dva.

Informer

Brazil - Urugvaj



U narednoj grupi igrali su Švedska, Italija i Paragvaj. Prvo mesto osvojila je Švedska, zahvaljujući pobedom nad Italijom (3:2) i remijem sa Paragvajem (2:2). Najlakše do finalnog turnira došao je Urugvaj, koji je u Grupi 4 imao samo jednog rivala Boliviju. Urusi su taj meč dobili sa čak 8:0. Prvobitno je planirano da sa njima u grupi budu Turska i Škotska, ali te dve ekipe su otkazale nastup, kako već pomenusmo.


Urugvaj iz četiri meča do trona


Dakle, finalnu grupu činili su pobednici preliminarnih, a to su Brazil, Španija, Švedska i Urugvaj. Domaćin Brazil je ubedljivom pobedom na čuvenoj "Marakani" u Riju Švedskom od 7:1 ubedljivo otvorio finalni turnir, a zanimljivo da je Ademir u tom meču dao čak četiri gola! U istom terminu, samo u Sao Paulu, Urugvaj je odigrao 2:2 sa Španijom, zbog čega niko nije verovao da mogu do titule. I na startu drugog kola Brazilci su bili izuzetno siloviti, pošto su demolirali Španiju sa 6:1. Urugvaj je u istom terminu došao do trijumfa protiv Švedske golom Migeza šest minuta pre kraja meča. Slavili su sa 3:2, što je na kraju bio jedan od ključnih detalja na prvenstvu.

Informer

Alsides Giđa


Švedska je potom, u manje bitnom meču, savaldala Španiju sa 3:1 i tako osvojila treće mesto. Utakmica Urugvaj - Brazil bila je svojevrsno finale šampionata, iako tako nije nazvana, već je formalno bio meč 3. kola.

KONAČAN POREDAK

1. Urugvaj 
2. Brazil
3. Švedska
4. Španija
5. Jugoslavija
6. Švajcarska
7. Italija
8. Engleska
9. Čile
10. SAD
11. Paragvaj
12. Meksiko
13. Bolivija



Brazilci su važili za velike favorite, s obzirom da su do finala gazili sve redom. I u meču za zlato poveli su sa 1:0, golom Frijase u 47. minutu. Ipak, gosti su u drugom delu meča za 13 minuta preokrenuli i naneli Brazilcima jedan od najtežih poraza u istoriji njihovog fudbala.

Prvo je Huan Alberto Šijafino u 66. minutu izjednačio, a onda je Alsides Giđa u 79. minutu doneo preokret i drugu titulu Urugvajcima u istoriji.