06.11.2022.

19:01

Foto: printscreen

Sport

ISTORIJAT: SVETSKO PRVENSTVO 1958. GODINE - Pojavio se veliki Pele! Prva titula za Brazilce, početak apsolutne dominacije i rekorder Žist Fonten

Brazilci su najuspešnija nacija kada su u pitanju titule na Svetskim prvenstima. Imaju ih pet i pokušaće ove godine u Kataru da poboljšaju svoj saldo. Svoju prvu titulu osvojili su na Mundijalu u Švedskoj 1958. godine, gde su napokon oterali neke "duhove prošlosti" i krenuli u apsolutnu dominaciju u narednih 12 godina.

Informer

Tekst potpisa

LISTA STRELACA


13 GOLOVA Žist Fonten (Francuska)
6 GOLOVA Pele (Brazil), Helmut Ran (Nemačka)
5 GOLOVA Vava (Brazil), Piter MekParland (Severna Irska)


Svetsko prvenstvo u Švedskoj specifično je po mnogo čemu, a ostaće prvenstveno upamćeno po dve vrlo bitne stavke. Prva je pojavljivanje jednog od najvećih fudbalera koje je svet video, tada 17-godišnjeg Edsona Arantesa Nasimenta ili jednostavnije - Pelea. Druga je rekord po broju golova na jednom turniru, a postigao ih je legendarni Francuz Žist Fonten. Čak 13 puta je pogodio na turniru u Švedskoj, što do dan-danas niko nije uspeo ni da priđe, a kamoli da ponovi.

Fonten je pogađao kao nikad niko pre ili posle, ali njegova Francuska nije mogla dalje od trećeg mesta. Jednostavno, prvo je bilo rezervisano za Brazilce, koji su nakon bolnih neuspeha i poraza, na kraju ipak dokazali klasu. Pre svega, imali su izvanredan tim, sastavljen od sve samih zvezda. Žilmar, Belini, Đalma, Didi, Zito, Zagalo, Vava i najčuveniji iz tog perioda, veliki boem Garinča i verovatno najveći svih vremena Pele.

KONAČAN POREDAK

1. Brazil
2. Šveska
3. Francuska
4. Zapadna Nemačka
5. Vels
6. Sovjetski Savez
7. Severna Irska
8. Jugoslavija
9. Čehoslovačka
10. Mađarska
11. Engleska
12. Paragvaj
13. Argentina
14. Škotska
15. Austrija
16. Meksiko


"Karioke" su bile u četvrtoj grupi sa Sovjetskim Savezom, Austrijom i Engleskom. Počeli su turnir ubedljivom pobedom nad Austrijom od 3:0, potom remijem bez golova sa Englezima, da bi na kraju savladali Sovjetski Savez sa 2:0 i sa prvog mesta krenuli ka istoriji.

U četvrtfinalu ih je sačekao, ispostaviće se, najteži ispit na turniru. Vrlo jaka selekcija Velsa poklekla je tek sredinom drugog poluvremena, kada je tada tinejdžer Pele pogodio za plasman dalje.

UČESNICI MUNDIJALA 1958

Evropa: Austrija, Čehoslovačka, Engleska, Francuska, Mađarska, Severna Irska, Škotska, Sovjetski Savez, Švedska, Vels, Zapadna Nemačka, Jugoslavija
Južna Amerika: Brazil, Argentina, Paragvaj
Severna Amerika: Meksiko


U polufinalu razbijena je Francuska sa 5:2, uz tri gola Pelea i po jedan Didija i Vave. Ni u finalu Brazilci nisu imali većih problema, iako su šokirani na samom startu. Šveđani su poveli golom Lidholma u 4. minutu, a onda su "karioke" zaplesale sambu. Po dva gola Vave i Pelea, jedan Zagala za konačnih 5:2 označili su tada najveći uspeh brazilskog fudbala. Ovoj južnoamerička država prvu titulu proslavila je na stadionu "Rasunda" u Solni, inače predgrađu Štokholma, pred 50.000 ljudi.
Čuvena je slika kada reprezentativci Brazila na rukama nose novu zvezdu svetskog fudbala Pelea. Gotovo svi su bili ubeđeni da je to buduća legenda, a da je to ekipa koja će osvajati sve što se može osvojiti. Tako je i bilo, Brazil je u naredna tri Mundijala osvojio dva!

Informer

MUNDIJAL 1958.


DOMAĆIN Švedska
ŠAMPION Brazil
BROJ UČESNIKA 16
UTAKMICA 35
GOLOVA 126 (3,6 po utakmici)
GLEDALACA 819.810 (23.424 po utakmici)

Prvi put je osmišljen Ol-star tim prvenstva, i to u nesvakidašnjoj formaciji 3-2-5! Najbolji golman turnira bio je Hari Greg, odbranu su činili Orvar Bergmark, Ideraldo Belini i Nilton, vezni red Juri Vojnov i Horsta Šmanjak, a napad Garinča, Didi, Rejmond Kopa, Pele i Lenart Skoglund.

STADIONI NA SVETSKOM PRVENSTVU 1958.
Rasunda (Solna) 52.400
Malme (Malme) 30.000
Ulevi (Geteborg) kapacitet 53.500
Olimpija (Helsinborg) kapacitet 27.000
Tunavalen (Eskilstruna) kapacitet 22.000
Idrotsparken (Norčeping) kapacitet 20.000
Jernvalen (Sandviken) kapacitet 20.000
Rimnersvalen (Udevala) kapacitet 17.778
Rjavalen (Boras) 15.000
Arosvalen (Vasteras) 10.000