Autor: Informer.rs

07.11.2022.

16:34

Foto: printscreen

Sport

ISTORIJAT: SVETSKO PRVENSTVO 1962. GODINE, BRAZILOVA ODBRANA TITULE

Svetska prvenstva 1954. i 1958. godine održana su u Evropi, pa je sad red bio da domaćin bude iz Južne Amerike. Konkurisali su Argentina i Čile i svi su bili ubeđeni da će „gaučosi" biti domaćini, jer su već u to vreme imali fantastične stadione i nacija je živela za fudbal. Međutim, preokret se desio dve godine pre Mundijala, kad je Čile pogodio razoran zemljotres. Bilo je na hiljade ljudskih žrtava, a materijalna šteta je merena milionima evra. To je iskoristio predsednik čileanskog Fudbalskog saveza i pred čelnicima FIFA održao emotivan govor. Ključna je bila rečenica: „Mi nemamo ništa, ali moramo imati Svetsko prvenstvo".

Bez iznenađenja u grupama


Kroz kvalifikacije mesto u Čileu tražilo je 14 reprezentacija, pošto su se direktno plasirali domaćin i Brazil kao aktuelni svetski šampion. Kad je ta faza završena, formirane us četiri grupe sa po četiri selekcije, u kojima je igrao svako sa svakim, a onda su po dve najbolje plasirane iz svake grupe prolazile u četvrtinu finala.


Grupu A činili su Sovjetski Savez, Jugoslavija, Urugvaj i Kolumbija. U grupi B su bili Zapadna Nemačka, Čile, Italija i Švajcarska. U trećoj grupi nalazili su se Brazil, Čehoslovačka, Meksiko i Španija, a u četvrtoj Mađarska, Engleska, Argentina i Bugarska.


Nije u grupnoj fazi bilo velikih iznenađenja i uglavnom su dalje prošli svi od kojih se to očekivalo. U odnosu na prethodni Mundijal, u Čileu je bilo manje golova. Do izražaja su prvi put došle taktičke zamisli, a na pojedinim mečevima igralo se prilično grubo. Najviše je pošteđen bio domaćin Čile, čiji su igrači pravili ozbiljne faulove, a nisu kažnjavani. Recimom utakmica sa Italijom na stadionu „Nacional", kasnije je nazvana „Bitka za Santjago". Obilovala je faulovima, najviše u režiji domaćina, a isključena su dvojica italijanskih fudbalera. Pobedio je Čile (2:0), a glavni sudija Aston rekao je kasnije da je tu utakmicu bilo nemoguće kontrolisati. 
Pobednici grupa bili su Sovjetski savez, Nemačka, Brazil i Mađarska, a u četvrtinu finala su prošli i Jugoslavija, Čile, Čehoslovačka i Engleska. 

Informer

Pele povređen pre četvrtine finala


Brazil je već tu bio oslabljen, jer je igrao bez svog najboljeg fudbalera Pelea, koji se povredio tokom grupne faze. „Karioke" ipak nisu odustajale od zacrtanog cilja i u svaku utakmicu ulazile su sa namerom da trijumfuju. Tako su u četvrtini finala pobedile Englesku (3:1) golovima Garinče u 31. i 59. i Vave u 53. minutu. Jedini gol za Engleze na pomenutoj utakmici dao je Hičens u 38. minutu. U istoj fazi takmičenja Čile je pobedio Sovjetski savez (2:1), Čehoslovačka Mađarsku (1:0), a Jugoslavija Zapadnu Nemačku (1:0) golom Petra Radakovića u 85. minutu. 

MUNDIJAL 1962. GODINE

DOMAĆIN: Čile
OSVAJAČ: Brazil
DRUGO MESTO: Čehoslovačka
TREĆE MESTO: Čile
NAJBOLJI STRELAC: Garinča (4)
NAJBOLJI IGRAČ: Dragoslav Šekularac


U polufinalu su se ukrstili Čehoslovačka i Jugoslavija i Brazil i Čile. Utisak je da su „plavi" bili umorni od duela sa Nemcima, što se videlo na ovoj utakmici. Izgubili su od Čehoslovačke (3:1), a jedini gol za našu reprezentaciju dao je Dražen Jerković.


Drugo polufinale izazvalo je mnogo više interesovanja, jer su se sastale najatraktivnija selekcija na Mundijalu i domaćin. I dok je Jugoslaviju gledalo manje od 6.000 ljudi,  na ovom polufinalu bilo je skoro 80.000 gledalaca. Imali su šta i da vide, jer je na uzbudljivom meču bilo šest golova, a pobedile su „karioke" (4:2). Po dva gola za najbolju selekciju dali su Garinča u 9. i 32. minutu i Vava u 47. i 78. minutu. Golove za domaću reprezentaciju postigli su Horhe Toro u 42. i Lionel Sančez u 62. minutu iz penala.


Finalna utakmica nije izazivala pažnju kao na ranijim Svetskim prvenstvima, jer nije bilo domaćina, a protivnik Brazilu bila je neatraktivna Čehoslovačka. Stadion „Nasional" primao je 77.000 ljudi, a na tribinama je bilo malo više od 65.000 prisutnih. Povela je Čehoslovačka golom Jozefa Masopusta u 15. minutu. Kratkog daha je bilo radovanje evropske selekcije, jer je Brazil kroz dva minuta došao do izjednačenja preko Silveire. Do kraja je bilo 3:1, a golove su dali još Zito u 69. i Vava u 78. minutu. 

Šekularac najbolji igrač, Garinča među najboljim strelcima

Fudbaler Jugoslavije Dragoslav Šekularac proglašen je za najboljeg igrača ovog šampionata, jer je po mnogim ocenama igrao najatraktivnije. Što se najboljeg strelca tiče, bilo ih je više sa po četiri pogotka, a među njima i Jugosloven Dražen Jerković. Po četiri gola dali su i Brazilci Garinča i Vava, Čileanac Lionel Sančez, Mađar Florijan Albert i fudbaler Sovjetskog Saveza Valentin Kozmič Ivanov.