Autor: Informer.rs

15.11.2022.

12:37 >> 12:38

Foto: printscreen

Sport

SMRTONOSNI TANDEM! MITROVIĆ I VLAHOVIĆ SU KAO FORMULA 1! FIFA analizirala Srbiju! Stojkovićevi ORLOVI "nude zabavu"!

Od dolaska Dragana Stojkovića na klupu Srbije glavna odlika Orlova je napadački fudbal, mnogo golova i uživanje za navijače. Bio je Piksi jasan u ideji da Srbiju gledaoci prate aplauzom i kada gubi. Na svu sreću, Orlovi su do sada uglvanom pobeđivali i svojom igrom oduševljavali sve navijače. 

Svetsko prvenstvo u Kataru počinje za manje od nedelju dana, a FIFA je počela sa analizom timova nakon što su postali poznati svi učesnici Mundijala. Na red je došla i Srbija, a kao što je bilo i za očekivati najviše se priča o srpskim napadačima. 

- Napadači srpske fudbalske reprezentacije Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović su kao dva vozača Formule jedan, koji se bore za prvo mesto na trci - navodi se na zvaničnom sajtu Međunarodne fudbalska federacije, a potom FIFA dodaje. 

- Srbija je dobro balansirani tim, čije su glavne zvezde Vlahović, Mitrović, Filip Kostić i Dušan Tadić. Ako budu igrali svoju igru i ako ih ''krene'', Srbiju će biti teško zaustaviti - ocenjuje se u tekstu.

KLJUČNI IGRAČ: 

Iako je Srbija puna igrača svetske klase, FIFA se odličila da kao "ključnog" okarakteriše kapitena Dušana Tadića. As Ajaksa igra sjajno već nekoliko godina i utisak je da bu Mundijal u Kataru mogao da mu bude vrhunac karijere ukoliko zajedno sa Orlovima ostvari veliki uspeh. 

Informer

- Kapiten Srbije je na vrhuncu moći. Ovo bi mogao da bude njegov turnir, pošto je jedan od najboljih organizatora igre u Evropi. Vlahović je prešao iz Fiorentine u Juventus u transferu koji je ukupno vredan 90 milijuna evra. Čini se da će on da bude prvi strrelac Srbije na SP. Međutim, tu je i Mitrović, koji je postigao 50 golova za Srbiju. Njih dvojica su kao dva vozača Formule 1 koja se bore za prvo mesto na trci - navodi se u FIFA analizi Srbije.

SELEKTOR: 

Koliko god se selektor Dragan Stojković Piksi trudio da sve uspehe pripiše igračima jasno je da je njegov dolazak potpuno promenio sistuaciju u reprezenaciji Srbije. Orlovi su pobedom nad Portugalom u Lisabonu izborili plasman na Svetsko prvenstvo, nedavno je Srbija postala i član A divizije Lige nacija. 

- Stojković želi da igra atraktivno i napadački, a taj svoj mentalitet je preneo i na svoje fudbalere. On ima svoj stil igre. U odbrani su obično Nikola Milenković, Strahinja Pavlović i Miloš Veljković, a ispred njih Kostić, Andrija Živković, Sergej Milinković-Savić i Saša Lukić. Tadić je klasična desetka, a napad predvode Vlahović i Mitrović. Iako ima malo trenerskog iskustva na velikim turnirima, Stojković ima ogromno fudbalsko znanje - navodi se u analizi FIFA.

Informer

FIFA podseća da je selektor Srbije Dragan Stojković legenda svetskog fudbala.

ANALIZA EKIPE: 

- Osnova Stojkovićeve odbrane su tri štopera Milenković, Vlahović i Pavlović. Kostić na levoj i Živković na desnoj strani igraju po sredini, ali nešto više u odnosu na klasične "wing" bekove - podsećaju iz FIFA. 

U analizi se navodi da će tandem na sredini terena verovatno činiti Saša Lukić i Sergej Milinković Savić, dok je nešto ofanzivniji Dušan Tadić. 

- Dušan Tadić je stilski broj 10 u timu i glavni provajder za smrtonosni napadački tandem Mitrović - Vlahović - navode u anlizi FIFA. 

FIFA ističe da Orlovima neće biti lako u paklenoj konkurenciji, ali da ukoliko tim Dragana Stojkovića Piksija nastavi problema ne bi trebalo da bude. 

- Biće uzbudljivo gledati reprezentaciju Srbije. Posle neuspeha u kvalifikacijama za EP 2020, ekipa koju trenira Dragan Stojković nada se da će svoj kvalitet da pokaže ostatku sveta. Međutim, Srbiji neće biti lako u grupi sa Brazilom, Švajcarskom i Kamerunom. Stojkovićev tim će morati da ponovi svoje impresivne nastupe uoči SP u Kataru - navodi FIFA.