20.11.2022.

01:48

Foto: AP PHOTO

Sport

NAJVEĆE SUDIJSKE GREŠKE U ISTORIJI MUNDIJALA! Tunižanin nije video Božiju ruku, Italijani još kunu Morena, a Srbija pamti Briha!

Koliko su greške igrača sastavni deo fudbala, toliko su i propusti sudija praktično neizbežni u toku same igre. Međutim, problem je kada se oni često ponavljaju i direktno utiču na tok i konačan rezultat utakmice. Na prethodnom 21 Mundijalu bilo je mnogo situacija kada su delioci pravde propustili da sankcionišu neke očigledne situacije, a Informer je ovom prilikom izdvojio neke primere koji se dobro pamte i zauvek će se prepričavati.

1930. Urugvaj, Almeida Rega

Igralo se polufinale prvog Svetskog prvenstva u Montevideu. Duel Urugvaja i Jugoslavije završen je rezultatom 6:1, pred oko 100.000 navijača. Glavni arbitar bio je Almeida Rega iz Brazila, koji se posle vođstva naše reprezentacije već u četvrtom minutu preko Đorđa Vujadinovića, našao pod velikim pritiskom. Prvo je dozvolio da Pedro Sea izjednači iz "debelog" ofsajda, a ubrzo je domaćin stigao do preokreta preko Anselma. Međutim, kada je Moša Marjanović u 25. minutu zatresao mrežu Baljestera za 2:2, sudija je prvo pokazao na centar, a onda je zbog žestokih napada urugvajskih igrača otišao da se konsultuje sa pomoćnikom, nakon čega je pogodak poništen. Vrhunac je usledio kada je policajac vratio loptu iz gol-auta, a dok su naši igrači nemo stajali i posmatrali, Anselmo je pogodio za 3:1.

Informer

Švajcarac Gotfrid Dinst sudio finale SP 1966. u Velikoj Britaniji

1966. Engleska, Gotfrid Dinst

Čuveno finale Mundijala 1966. u Londonu i dalje prati misterija. Pošto je regularni deo meča između Engleske i Zapadne Nemačke završen 2:2, ušlo se u produžetke. Bio je 101. minut kada je Džef Harst šutirao iz neposredne blizine, a lopta je pogodila prečku i odbila se o zemlju, posle čega je jedan igrač "pancera" izbio glavom. Međutim, švajcarski sudija Gotfrid Dinst konsultovao se sa pomoćnikom Tofikom Bahramovim iz Azerbejdžana i odlučio da prizna pogodak. U savremenim studijama sa Oksford univerziteta procenili su da je lopti tada nedostajalo još četiri centimetra da celim obimom pređe gol-liniju. Ta prečka je sada izložena na stadionu "Vembli".

Informer

Klajv Tomas napravio glupost 1978. u Argentini

1978. Argentina, Klajv Tomas

Neverovatan potez napravio je velški sudija Klajv Tomas na utakmici između Brazila i Švedske u 1. kolu grupe 3 na Svetskom prvenstvu 1978. u Argentini. Igrala se nadoknada vremena u Mar del Plati, a pri rezultatu 1:1 "karioke" su krenule da izvedu korner. Ziko je dao gol glavom za pobedu, ali je on poništen pošto je glavni arbitar označio kraj meča dok je lopta bila u vazduhu. Ova odluka izazvala je burne reakcije i kasnije prilično pogoršala njegovu reputaciju.

1982. Španija, Čarls Korver

Kardinalna greška u režiji Čarlsa Korvera iz Holandije skupo je koštala Francuze na Mundijalu u Španiji 1982. Reč je o polufinalnom duelu odigranom u Sevilji, na kojem je golman Nemačke Harald Šumaher, iako daleko od lopte, pogibeljno startovao na Patrika Batistona. Ofanzivac "trikolora" je pao kao pokošen, ostao je bez svesti, izbijena su mu tri zuba i napuklo mu je rebro. Na nosilima je iznesen sa terena, a verovali ili ne, glavni arbitar niti je dao crveni karton čuvaru mreže, niti je dosudio faul za Francuze, što je izazvalo ogroman gnev publike. Na kraju su "panceri" prošli u finale na penale (5:4).

Informer

Maradoninu Božiju ruku u Meksiku nije video arbitar Al Bin Naser

1986. Meksiko, Ali Bin Naser

Tog 22. juna 1986. u Meksiko Sitiju ispisana je istorija, viđena je "Božija ruka". Fudbaleri Argentine i Engleske sastali su se u četvrtfinalu SP, a glavni detalj dogodio se u 51. minutu. Legendarni Dijego Armando Maradona skočio je na jednu visoku loptu, udario je rukom i tako savladao čuvenog golmana Pitera Šiltona. Sudija iz Tunisa Ali Bin Naser i njegov pomoćnik Bugarin Bogdan Dočev to nisu primetili, pa je pogodak priznat. "Gaučosi" su pobedili sa 2:1, a jedan od najboljih igrača svih vremena je posle utakmice rekao da je gol postignut "malo Maradonin glavom, a malo Božijom rukom".

Informer

Ekvadorac Bajron Moreno uništio Italijane 2002.

2002. Japan i Južna Koreja, Bajron Moreno

Kada bi Italijanima sada spomenuli Bajrona Morena verovatno bi im se kosa na glavi podigla iste sekunde. Ekvadorski arbitar uništio je "azure" u osmini finala Mundijala 2002. godine. Sve je krenulo kontroverznim penalom za domaćina Južnu Koreju, koji je Điđi Bufon odbranio. Potom je Hvan Sun Hongu pokazao samo žuti karton, iako je njegov start nad Đanlukom Zambrotom bio za čist crveni, kao i udarac Kim Tae Junga laktom u arkadu Alesandra del Pjera. Moreno je u samom finišu nakon očigledno faula nad Frančeskom Totijem u šesnaestercu odlučio da ipak italijanskom asu pokaže drugi žuti karton i isključi ga zbog navodnog simuliranja. Vrhunac je bio poništen čist pogodak Dimajan Tomazija u produžetku zbog nepostojećeg ofsajda. Južnokoreanci su na kraju zlatnim golom u 118. minutu prošli u četvrtfinale. Ubrzo je Ekvadorac u domovini suspendovan na 20 utakmica zbog kontroverznih odluka u domaćoj ligi, da bi se 2003. povukao iz fudbala. Uhapšen je 2010. na aerodromu u Njujorku, pošto je u donjem vešu pokušao da prokrijumčari šest kilograma heroina, pa je osuđen na dve i po godine zatvora. 

2002. Japan i Južna Koreja, Gamal El Gandur

Stopama svog kolege Bajrona Morena krenuo je i Gamal El Gandur iz Egipta u četvrtfinalu SP 2002. u Gvangžuu. Ponovo je suđenje očigledno išlo na stranu Južne Koreje. Afrikanac je u drugom poluvremenu poništio regularan pogodak Rubena Barahe, zbog navodnog povlačenja u kaznenom prostoru. Tolerisao je grube startove domaćih igrača, da bi u produžetku poništio i čist gol glavom Fernanda Morijentesa. Učinio je to na asistenciju pomoćnika, koji je loše video da je lopta prilikom Hoakinovog centaršuta prešla gol-aut liniju. Pošto je posle 120 minuta ostalo 0:0 otišlo se na penale, a azijska selekcija je tu bila bolja sa 5:3.

Informer

Grem Pol dao tri žuta kartona Josipu Šimuniću u Nemačkoj

2006. Nemačka, Grem Pol

Duel poslednjeg kola F grupe na turniru u Nemačkoj 2006. obeležila je nesvakidašnja scena. Priznati sudija Grem Pol je hrvatskom defanzivcu Josipu Šimuniću na meču sa Australijom u Štutgartu pokazao crveni karton tek pošto mu je dao čak tri žuta. Englez je napravio previd, propustio je da isključi igrača posle druge opomene, a štoper "kockastih" je to iskoristio i ostao na terenu skoro do samog kraja. Pol je kasnije objasnio da je drugi žuti karton Šimuniću upisao u pogrešnu kolonu, kod igrača Australije. Meč je završen 2:2, a iskusni arbitar se nakon ove bruke i medijske hajke, povukao na godinu dana iz fudbala.

Informer

Koman Kulibali brzo izbačen sa Mundijala 2010.

2010. Južna Afrika, Koman Kulibali

Nije se Koman Kulibali proslavio na Mundijalu u Južnoj Africi 2010. Arbitar iz Malija je na meču 2. kola grupe C poništio čist pogodak Amerikancima protiv Slovenije, koji je u 86. minutu za vođstvo od 3:2 dao rezervista Moris Edu. Razlog za takvu odluku bio je navodni prekršaj u napadu Majkla Bredlija nad protivničkim igračem. Međutim, na video-snimku se jasno videlo da je Slovenac Andraž Kirm zapravo napravio faul nad defanzivcem "jenkija" u kaznenom prostoru i to za najstrožu kaznu. FIFA je zbog ove odluke kaznila Afrikanca i odmah ga skinula sa liste sudija.

Informer

Čist gol Franka Lamparda 2010. protiv Nemačke nije priznat

2010. Južna Afrika, Horhe Larionda

Žestoko su Englezi oštećeni protiv Nemačke u osmini finala SP u Južnoj Africi 2010. Pri vođstvu "pancera" od 2:1 u 39. minutu je Frank Lampard postigao gol za izjednačenje, ali on nije priznat. Nakon njegovog udarca sa ivice kaznenog prostora lopta se od prečke odbila o zemlju i pritom vidno prešla liniju. Međutim, sudija Horhe Larionda uvažio je sugestiju svog pomoćnika i nije pokazao na centar, a na kraju Ostrvljani poraženi sa 4:1. Upravo ova greška je ubrzala čelnike FIFA da uvedu gol-tehnologiju.

2014. Brazil, Karlos Vera

Mogu Grci slobodno da zahvale Karlosu Veri za to što su na Mundijalu 2014. u Brazilu uspeli da prođu u osminu finala posle duela u 3. kolu grupe C protiv Obale Slonovače. Kardinalnu grešku napravio je Ekvadorac kada je u 93. minutu, kod rezultata 1:1, odlučio da pokaže na belu tačku u korist "helena". Faul nije postojao, jer se Jorgoso Samaras sapleo o svoju nogu i pao kao pokošen. Isti igrač je realizovao penal i postavio konačnih 2:1.

2014. Brazil, Pedro Proensa

Važio je Pedro Proensa za jednog od najboljih svetskih sudija na Mundijalu 2014. Međutim, grdno se prevario kada je u osmini finala između Holandije i Meksika pao na simuliranje Arjena Robena. Portugalac je u 90. minutu, pri rezultatu 1:1, dosudio najstrožu kaznu i dao žuti karton kapitenu "sombrerosa" Rafi Markezu, koji nije ni pipnuo ofanzivca "lala". Precizan sa bele tačke bio je Huntelar, pa je svojoj selekciji tako obezbedio četvrtfinale.

Informer

Pedro Proensa direktno izbacio Meksikance sa SP u Brazilu

2014. Brazil, Umberto Klaviho

Pomoćnika Umberta Klaviha iz Kolumbije verovatno i dalje proganja takmičenje iz 2014. u Brazilu. Tada je u 1. kolu grupe  A između Meksika i Kameruna poništio dva regularna gola Đovaniju dos Santosu. Podigao je zastavicu u 10. i 30. minutu zbog nepostojećih ofsajd pozicija. Zato ga je FIFA ubrzo zamenila, pa nije više dobio priliku da se pojavi na ovom turniru.

Informer

Faul nad Aleksandrom Mitrovićem protiv Švajcarske 2018.

2018. Rusija, Feliks Brih

Ne postoji Srbin koji se ne gnuša na sam pomen Feliksa Briha i utakmicu sa Švajcarskom u 2. kolu E grupe na SP u Rusiji 2018. Bio je to okršaj koji je reševao pitanje prolaska u drugu fazu, a rešio ga je upravo omraženi arbitar. Igrao se 71. minut u Kalinjingradu kada su, kod rezultata 1:1, našeg Aleksandra Mitrovića u šesnaestercu rukama držali Lihtštajner i Šer. Napadač "orlova" je pokušao da udari loptu glavom, ali su ga protivnički igrači oborili, a Nemac se pravio da to ne vidi. Iako je tada bila u upotrebi i video-tehnologija (VAR) koja omogućava sudijama da provere spornu situaciju, Brih to nije želeo da učini. U poslednjim trenucima meča "sajdžije" su dale gol za 2:1 i prošle dalje.