22.11.2022.

07:27

Foto: Reuters

Sport

KAD SU MOGLI HRVATI DO FINALA, MOŽE SAD I SRBIJA! Nekadašnji fudbaleri uvereni u uspeh Piksijevih izabranika!

Srpski fudbaleri imaju kvalitet da idu do same završnice na Mundijalu u Kataru, poručuju Slobodan Komljenović (51) i Dragan Mladenović (46) u razgovoru za Informer!

Naši nekadašnji reprezentativci uvereni su da "orlovi" mogu da ponove uspeh Hrvatske od pre četiri godine, koja je na Svetskom prvenstvu u Rusiji došla do finala. Tada su "kockasti" iznenadili planetu i poraženi su od Francuske u finalu sa 4:2, a bivši asovi tvrde da je sada na redu da to učine i izabranici Dragana Stojkovića Piksija.

Sreća važan faktor

Prvi zadatak biće im da prođu grupu, u konkurenciji Brazila, Švajcarske i Kameruna. Komljenović smatra da neće biti lako, ali da je to minimum koji ovaj tim treba da ostvari.

Informer

 



- Najmanje što očekujem od Srbije jeste nokaut faza. Posle je sve realno, jer lako može put da nam se otvori. Uopšte nije nemoguće da učinimo ono što su Hrvati uradili pre četiri godine i stignemo do polufinala ili finala. Ekipa je pod Piksijevim vođstvom strahovito napredovala, stabilizovala se i sjajno igra. Momci se nikog ne plaše i kao što su bili hrabri protiv Portugala u kvalifikacijama, takvi treba da budu protiv Brazila, ali i svih ostalih rivala - kaže bivši defanzivac za naš list.

Informer

Slobodan Komljenović



Komljenović je bio u timu Jugoslavije koji je 1998. u Francuskoj nesrećno ispao u osmini finala od Holandije. Tada je on bio i najbolji strelac "plavih" na turniru, a to je ujedno i poslednji put da se naša selekcija plasirala u nokaut fazu Mundijala.

- Osim kvaliteta, dobre igre i atmosfere, treba malo i sreća da nas pogleda. Mojoj generaciji je okrenula leđa, znaju svi šta nam se desilo u Francuskoj, pa smo ostali bez zasluženog prolaska u četvrtfinale. Sada su u Kataru i specifični uslovi, a najbitnije je da se niko od igrača ne povredi. Od Mitrovića i Tadića očekujem da povedu ekipu ka uspehu, oni su naši lideri - jasan je Komljenović.

Nikada ne otpisujte Nemačku


Kada je reč o ostalim favoritima za titulu u Kataru, Komljenović je izdvojio nekoliko reprezentacija.
- Argentina i Brazil su veoma jaki, dugo nisu izgledali ovako moćno. Francuzi dolaze da brane trofej i uvek su opasni, bez obzira na veliki broj povređenih igrača. Naravno, nikad ne treba otpisivati ni Nemce, jer znaju kako se igra na Svetskom prvenstvu i sigurno dolaze s velikim ambicijama - objašnjava Komljenović.

Imamo sve uslove

Slično razmišlja i Dragan Mladenović, kojeg raduje što nikakvih problema dosad nije bilo u svlačionici "orlova".

Informer

 



- Kao navijač uvek verujem u srpsku reprezentaciju i nadam se da ćemo sada stići do same završnice. Imamo kvalitet da mnogima pomrsimo račune, to je jasno. Najsrećniji bih bio da postanemo svetski prvaci, treba verovati u to. Ovo je odlična generacija, napravljena je "dobra hemija", a posle dužeg vremena naši igrači su nosioci u svojim klubovima. Realno, imamo sve preduslove da postignemo uspeh i zato očekujem samo najbolje - naglašava bivši vezista.

Direktor Omladinske škole Crvene zvezde upozorava da ne treba klonuti ako rezultat protiv Brazila ne bude dobar po nas.

- Euforija nas je svih prethodnih godina sputavala na velikim takmičenjima. Zato treba ostati s obe noge na zemlji i ići korak po korak, jer puno kockica mora da se poklopi. Psihička priprema biće od ogromne važnosti, pogotovo kada je reč o prvoj utakmici. Čak i ako, ne daj Bože, izgubimo, ne treba da padamo, niti da od toga pravimo tragediju. Imamo mečeve s Kamerunom i Švajcarskom, tu sami možemo da rešimo svoju sudbinu - zaključuje Mladenović.

Bonus video