Autor: Informer.rs

30.11.2022.

12:54

Foto: printscreen

Sport

OVA FOTKA JE MNOGE ŠOKIRALA! Prvo punjenje, pa onda može da se igra! PUMPA ZA LOPTU VIŠE NIJE JEDINO POMAGALO...

Proizvedena od strane jednog od vodećih svetskih prendova, lopta, koja je dobila ime po arapskoj reči za „putovanje“, ima senzor u sebi koji meri podatke kao što su brzina i pravac i omogućava praćenje lopte i ofsajd pozive VAR-a.

Neverovatna fotografija objavljena na Redditu prikazuje kuglice koje se pune, poput pametnog telefona, sa ploče za napajanje pre utakmice.

Daleko je to od dana kada su ljudi tražili pumpu za bicikle, a zatim stavljali malo ulja ili putera na pričvršćenu malu iglu kako bi jednostavno ubacili vazduh u fudbalsku loptu, jer lopte 'Al Rihla' ili 'The Journei' koje se koriste na Svetskom prvenstvu u Kataru imaju senzor visoke tehnologije koji treba da se napuni!

Informer

 

Za senzor proizvođač kaže da može trajati šest sati aktivne upotrebe, ili do 18 dana kada nije aktivan sve vreme! Senzor, koji je težak samo 14 grama, omogućava praćenje lopte u realnom vremenu; sa kamerama postavljenim oko terena koje pomažu sudijama da odrede ofsajd i druge sumnjive odluke.

- Svaki put kada se lopta udari ili baci podaci se šalju u realnom vremenu od senzora do lokalnog sistema pozicioniranja (LPS), koji uključuje postavljanje mrežnih antena instaliranih oko terena za igru koje preuzimaju i čuvaju podatke za trenutnu upotrebu.

- Kada lopta izleti van granica u toku igre, a nova lopta je ubačena ili izbačena da bi je zamenila, KINEKSON-ov pozadinski sistem se automatski prebacuje na unos podataka nove lopte bez potrebe za ljudskom intervencijom-  rekao je Maksimilijan Šmit, suosnivač i izvršni direktor KINEKSON-a, koji je proizveo senzor.

Informer

 


 

- Za najveću globalnu pozornicu na čitavom sportu, postavili smo za cilj da učinimo nemoguće mogućim radikalnim inovacijama i kreiranjem najbrže i najpreciznije lopte za Svetsko prvenstvo do sada! Ta dodatna brzina dolazi od činjenice da je lopta napravljena mastilom i lepkom na bazi vode, sa rupicama na koži koje joj takođe daju mnogo glatkiji osećaj, umesto da koristite podignute teksture kao prethodne lopte.