Autor: Informer.rs

07.12.2022.

07:05

Foto: Tanjug/AP

Sport

DŽABA VAM NOVCI, SRCE REKLO MAROKO! Ašraf Hakimi - LAV SA ATLASA!

Reprezentacija Maroka najveće je iznenađenje ovogodišnjeg Mundijala u Kataru. Lavovi sa Atlasa izašli su kao prvoplasirani iz grupe ispred Kanade, Hrvatske i Belgije, a juče su u osmini finala eliminisali Španiju, plasirali se među osam najboljih ekipa sveta! 

Jedan od heroja afričke selekcije svakako je Ašraf Hakimi. As Pari Sen Žermena postigao je pobednički penal nakon što je Jasin Bono zaustavio tri jedanaesterca Špancima. Desni bek Pari Sen Žermena imao je priliku da nastupa za Španiju na ovom Svetskom prvenstvu, ali je on tu opciju odbio zbog svoje domovine!

Poziv Španije, ali srce reklo Maroko

Rođen je i odrastao Ašraf Hakimi u Španiji. Želeli su taboru Furije da, tada talentovani fudbaler Real Madrida, brani boje njihove reprezentacije, ali je srce reko - Maroko. 

- Bilo je kontakata u prošlosti, želela me je Španija, otišao sam na probu i bio nekoliko dana u Las Rohasu. Ipak, video sam da to nije za mene, nisam se osećao kao kod kuće. Ništa posebno, samo sam osećao da to nije ono pravo. Ja sam Arapin, Marokanac, želeo sam da igram za svoju zemlju - rekao je Ašraf Hakimi uoči Svetskom prvenstva. 

Informer

Hakimi je u mladosti nastupao za sve mlađe kategorije Maroka, a koliko mu je bitna uloga u dresu reprezentacije govori njegovi izjava uoči meča protiv Španije u okviru osmine finala Svetskog prvenstva. 

- U Parizu sam okružen sjajnim fudbalerima kao i u reprezentaciji, ali sa Marokom, imam mnogo značajniju ulogu u igri. Mnogo češće sam u kontaktu sa loptom, osećam da radim važne stvari. U Parizu je drugačije. Ponekad trčim i na kraju ne dobijem loptu. Ovde saigrači pokušavaju da me pronađu. Znaju koliki doprinos mogu da dam ofanzivno i defanzivno i podižu mi samopouzdanje koje pokušavam da im vratim - rekao je Ašraf Hakimi pred duel sa Špancima. 

Zabrana igranja zbog Real Madrida

Septembra 2016. godine Ašraf Hakimi je prvi put dospeo u probleme zbog svog marokanskog porekla. Tada je FIFA istraživala njegov ugovor u Real Madridu zbog čega je nekoliko nedelja bio suspendovan iz fudbala. Naime, svetska fudbalska organizacija bavila se nezakonitim ugovorima u Kraljevskom klubu sa maloletnim igračima iz inostranstva. 

Ipak, posle nekog vremena FIFA je uvidela grešku kada su njegovi roditelji dostavili neophodnu dokumentaciju. Hakimi je rođen u Madridu, završio školu tamo, a kao državljanin Španije imao je pravo da potpiše ugovor sa Blankosima. 

Informer

Rekorder u budućnosti i najveći ikada

As Pari Sen Žermena ima svega 24 godine, a već je upisao 58 nastupa za reprezentaciju. Svoj debi imao je davne 2016. godine kada je u drugom poluvremenu sa svega 17 godine zamenio Fuada Čafika na prijateljskom meču protiv Kanade. Godinu dana kasnije je u pobedi nad Malija postigao i svoj prvi gol u dresu reprezentacije. 

Najviše nastupa za Lavove sa Atlasa ima Nuredin Najbet, legendarni fudbaler Totenhema koji je 115 puta nosio dres sa nacionalnim grbom, a ukoliko Ašraf Hakimi nastavi u ovom tempu čini se da bi uskoro mogao da postane igrač sa najviše nastupa.