12.12.2022.

06:55

Foto: AP/Photo

Sport

JEDINI SRPSKI TRENER KOJI JE RADIO U MAROKU PORUČUJE ZA INFORMER: Marokanci će poginuti za finale Svetskog prvenstva!

Marokanci će poginuti za plasman u finale Svetskog prvenstva, sve će uraditi da nakon Španije i Portugala sruše i Francusku, poručuje Zoran Manojlović (60), jedini srpski trener koji je radio u toj zemlji!

Nekadašnji trener Vidada iz Kazablanke u razgovoru za Informer ističe da ekipa sa severa Afrike ima šanse da se bori za svetsku titulu iako joj malo ko daje šanse za takav uspeh.

Maroko je najveća senzacija Mundijala pošto je pobedom nad Portugalom od 1:0 (1:0) izborio istorijski plasman u polufinale. Postali su prva afrička i prva arapska zemlja među četiri najbolje na najvećem fudbalskom takmičenju.

Marokanci sanjaju

On ističe da ova selekcija nije rekla poslednju reč u Kataru i da svašta od njih može da se očekuje i u polufinalu sa Francuskom (sreda 20.00, RTS 1).

Informer

Zoran Manojlović veruje da će se Maroko boriti za titulu



- Totalna euforija vlada u Maroku, velikom broju arapskih zemalja, ali i u Evropi gde žive Marokanci! Imaju sve preduslove da učine meč sa Francuskom vrlo zanimljivim. Najjača su afrička selekcija i svašta bi moglo da bude. Ko dođe do polufinala, ima pravo da se nada finalu. Ako daju 100 odsto mogućnosti, a siguran sam da hoće, plus ako ih sreća pogleda, mogli bi da nakon Španije i Portugala eliminišu i Francusku. Siguran sam da će sve učiniti da to urade - naglašava Manojlović, koji je marokanski Vidad vodio je u sezoni 2019/20. a sad je na klupi egipatskog Al Itihada.

Informer

 



Popularni "lavovi Atlasa" primili su samo jedan gol na šampionatu sveta. U pitanju je autogol u meču protiv Kanade. U ostalim mečevima golman Jasin Bono ostao je nesavladan, pa čak i u penal-seriji sa Špancima. Manojlović kaže da su to sve podaci koji dodatno podgrevaju očekivanja nacije.

Bufal: Nećemo se zaustaviti

Ofanzivac Maroka Sofijan Bufal kaže da njegova ekipa nakon pobeda nad Španijom i Portugalom želi da sruši i aktuelnog prvaka sveta Francusku i da se plasira u finale.
- Sve ovo što se dešava u poslednje vreme je totalna ludnica! Živimo svoj san i ne želimo da se probudimo iz njega. Sav sam se naježio nakon pobede protiv Portugala. Sve što smo postigli, apsolutno smo zaslužili. Naporno smo radili, ali nije još gotovo. Čeka nas sada polufinale, a uz Božju pomoć i finale - poručuje Bufal, koji je trijumf proslavio sa majkom Zubidom, koja ga je sama odgajila.


- U njihovim novinama čitam izjave igrača da sanjaju i da ne žele da se probude iz sna, što znači da žele u finale. Slavi se po celom arapskom svetu. Saudijski šeici su svim fudbalerima obećali po automobil "rols-rojs", jedan biznismen je svima poklonio po "roleks". Oni su uspeh ostvarili potpuno zasluženo. Imaju odličnu generaciju fudbalera, a mislim da je njihov glavni adut patriotizam na ivici fanatizma. Stavljaju glavu gde mnogi ne smeju nogu - poručuje Manojlović.

Informer

 



Iskusni strateg, koji je čitavu karijeru gradio van granica Srbije, ima i portugalski pasoš. Marokanci su u četvrtfinalu Mundijala izbacili upravo Portugal.

Informer

 



- Marokancima je naišla fantastična generacija igrača. Hakimi igra u PSŽ-u, Bono i En Nesiri u Sevilji, Zijeh u Čelsiju, Mazraui u Bajernu. Tu su i tri moja igrača iz perioda dok sam radio u Vidadu - levi bek Aja Ala, štoper Dari i ofanzivac Žabran. Defanziva im je najjača snaga. Kao Italija kada se pojavila sa "katenaćom", ovo je možda i unapređena verzija. Imali su malo i sreće, ali su sve zaslužili - dodaje Manojlović.

I Vahin uspeh

Ovaj trener kaže da zasluge za uspeh Maroka ima i Vahid Halilhodžić, koji je neposredno pre prvenstva smenjen.

- Vaha takođe ima zasluge. On je tu reprezentaciju spremio kroz kvalifikacije. Ali on je hteo strogu disciplinu, a oni to ne vole. Vole da rade po svom - zaključuje Manojlović.
 

Bonus video