Autor: Informer.rs

13.12.2022.

07:47

Foto: reuters

Sport

UŽAS, FUDBALER OSUĐEN NA SMRT! Šokantne vesti stižu iz Irana!

Protesti u Iranu traju već nekoliko meseci nakon što je 22-godišnja Mahsa Amini umrla u policijskom pritvoru, pošto ju je prethodno uhapsila moralna policija.  Amir Naser-Azadani je podržao žene u bori protiv vlasti, a kako navodi FIFPRO oduđen je na smrt.

- Šokirani smo i zgroženi izveštajem da se profesionalni fudbaler Amir Naser Azadani suočava sa pogubljenjem u Iranu, i to nakon što je vodio kampanju za prava žena i osnovne slobode slobode u svojoj zemlji. Solidarišemo se sa Amirom i pozivamo na hitno ukidanje kazne - stoji u saopštenju FIFPRO, agencije koja se bori za prava fudbalera u svetu.

Informer

Amir Naser-Azadani

Ovaj fudbaler koji je dosadašnju čitavu karijeru proveo u Iranu ima 26 godina, a navodno je kriv zbog toga što je bio na protestima u Iranu nakon smrti Mahse Amini. 

Informer

 

Inače, fudbaleri Irana na Svetskom prvenstvu pružili su podršku ženama i odbili  da pevaju himnu na prvom meču u Kataru protiv Engleske. Kasnije su ipak naterani da pevaju himnu, kako bi izbegli eventualne posledice.

Informer

 

Protestni pokret potresa Iran od smrti 16. septembra Mahse Amini, 22-godišnje Iranke poreklom iz Kurdistana. Umrla je u bolnici gde je smeštena u teškom stanju posle hapšenja 13. septembra u Teheranu zbog "nošenja neprikladne odeće" i nepoštovanja strogog pravila oblačenja žena u Iranu.

Bonus video