Autor: Informer.rs

19.12.2022.

16:20

Foto: reuters

Sport

HRVATI SE BUNE - "POKRADENI SU"! Livaković je bio NAJBOLJI, a kod MARTINEZA Zlatna rukavica...

Svetsko prvenstvo u Kataru je gotovo, a novi planetarni šampion je Argentina koja je posle penala bila bolja od Francuske i osvojila treću Boginju. Čitav turnir bio je fenomenalan i kao što to obično biva ostavio je utiske o kojima će se raspravljati u narednim mesecima

Ipak, jedna od najvećih dilema bila je nagrada za najboljeg golmana. Kontroverzni čuvar argentinske mreže Emilijano Martinez pokupio je svu slavu. Zasluženo! Ipak, Hrvatima je odluka FIFA zasmetala budući da njihov Dominik Livaković nije dobio Zlatnu rukavicu. 

Emilijano Martinez je zaista bio sjajan. Juče je protiv Francuske imao odbranu turnira u 123. minutu kada je Muaniju skinuo stopostotnu šansu, a potom je u penal seriji zaustavio i udarac Kingslija Komana. Bez dileme - zasluženo je dobio Zlatnu rukavicu bez obzira na to što se Hrvati "pozivaju" na statistiku. 

Obojica su odigrala sedam mečeva na Mundijalu, a Livaković je, osim ukupnog broja odbranjenih udaraca, imao i veći broj skinutih jedanaesteraca od Emilijana (4 prema 3), te veći procenat uspešnih intervencija i daleko veći procenat preciznih deganžiranih lopti. Jedino u čemu je Martinez bio uspešniji od Livakovića to je broj mečeva bez primljenog gola, pošto je imao tri u odnosu na dva Livakovićeva.