Autor: Informer.rs

30.12.2022.

09:10

Foto: Reuters

Sport

OVO NIKO NIKADA VIŠE NEĆE URADITI! Pogledajte NAJLEPŠI gol Pelea koji je dao u KARIJERI! (VIDEO)

Posle osvojene titule Svetskog šampiona sa Brazilom, godinu dana kasnije, Pele je izveo najbolji potez u istoriji fudbala.

Bila je to ligaška utakmica između Atletiko Juventusa i Santosa, odigrana 1959. godine. U 81. minutu, pri rezultatu 0:3, Dorval je probio po desnom boku, dovukao je do visine šesnaesterca i uputio centaršut. Tačka fokusa – Pele.

Hulinja ostavlja iza sebe u prijemu. Prvi 'sombrero'! Pele ne dozvoljava da lopta padne ne zumlju. Na njega idu Homero, pa Klovis. Drugi i treći 'sombrero'! Ispred je još samo golman Mao de Onša, Pele želi da krasota traje... Rano je za egzekuciju. Potpomaže se kolenom, lopta je i dalje u vazduhu, ali pod njegovom apsolutnom kontrolom... Ide i četvrti 'sombrero'! De Onša leti u prazno, upada u kišnicu ispred sebe. Stigao je taman da se okrene i vidi kako Pele glavom ubacuje loptu u praznu mrežu.

Na stadionu - tajac!

De Onša ga prekida. Prvi je počeo da aplaudira. Priključuju mu se ostali saigrači, publika. Oko 10.000 srećnika. Pele slavi. Visok skok, raširene noge i pesnica iznad glave koja seče vazduh. Slika što ostaje za sva vremena. Svaki naredni gol slaviće na isti način...

Pošto se i pola veka nakon što se dogodio o tom golu pričalo i pisalo kao o najlepšem u Peleovoj karijeri, Brazilci su odlučili da naprave kompjutersku animaciju. Uz pomoć živih svedoka sa tribina i samih aktera utakmice, programeri su sakupili sve potrebne informacije i prionuli na posao.

“Godine su nesumnjivo ulepšale sećanja, ali suština ostaje ista – ovo jeste Peleov najlepši pogodak - pisali su brazilski mediji kada se klip pojavio.

Bonus video