10.01.2023.

11:10

Foto: Reuters

Sport

FUDBALER LA GALAKSIJA ZA INFORMER O POVRATKU U ZVEZDU I LJUBAVI PREMA ŠAHU! Joveljić: Izdržao bih 20 poteza protiv Karlsena!

Uspeo bih da povučem 20 poteza protiv svetskog prvaka Magnusa Karlsena, kaže najbolji srpski šahista među aktivnim fudbalerima Dejan Joveljić. Napadač Los Anđeles Galaksija na ozbiljnom nivou igra fudbal, ali od malena mu je šah strast i nikad nije prestao da ga igra. Nedavno je iskoristio pauzu u prvenstvu i u Beogradu je učestvovao na turniru, koji je i osvojio. Prema njegovim rečima, ako bi imao bele figure, mogao bi da se bori i sa svetskim prvakom Magnusom Karlsenom.

Informer

printscreen

 

Jeste li igrali nekada sa šahovskim majstorima i šta mislite koliko biste poteza uspeli da povučete protiv svetskog prvaka Magnusa Karlsena?

- Ranije se nisam posvećivao toliko, igrao sam ponekad sa tatom i dedom. Svakodnevno sam počeo da igram od pandemije korone. Igram i sa profesionalnim šahistima, pogotovo onlajn. Mogu da se pohvalim stvarno dobrim rezultatima. Igram najčešće sa FIDE-majstorima i intermajstorima, dok su velemajstori klasa iznad. Verujem da bi protiv Karlsena izdržao 20 poteza, pod uslovom da mi da bele figure.

Igrate li redovno šah i sada kad ste u Americi?


- Igram skoro svaki dan onlajn, imam više od 20 hiljada odigranih partija šaha. Nažalost, ne učim redovno sa svojim trenerom, inače selektorom Srbije u šahu Miodragom Perunovićem, najviše zbog velike vremenske razlike od devet sati između Srbije i Los Anđelesa. Nadam se da ćemo ove godine intenzivnije raditi.

U fudbalu, kao i u šahu, pokušavam da predvivim nekoliko poteza unapred
Dejan Joveljić

- Ima dosta sličnosti, ali u isto vreme i nema. Dok sam na klupi ili pre utakmice, pokušavam da predvidim šta će da se dogodi i pokušavam da iskoristim slabosti protivnika. Moglo bi se reći da je to najveća sličnost.

Šta vas je motivisalo da tako mladi odete u Ameriku?

- Ranije su se igrači opredeljivali za odlazak u MLS ligu kad uđu u godine i privode karijeru kraju. To više nije slučaj. Ekipe su mlade i sve više mlađih igrača dolazi. Liga je u neverovatnom usponu i za nekoliko godina će se nositi rame uz rame sa top pet liga sveta. Ne znam jeste li znali, MLS je šesta liga sveta po "datim" igračima za Svetsko prvenstvo. Nažalost, iz Evrope sam imao samo ponudu Sent Etjena i izabrao sam Los Anđeles jer je liga otvorenija i ima više prostora za napadače.

Možda se vratim u Zvezdu

Kako vam se čini Crvena zvezda i da li biste se jednom vratili?

- Pratim redovno šta se tamo dešava, svakim danom je sve ozbiljniji klub. Žao mi je što više nema mladih igrača, kao u vreme kad sam ja počinjao. Što se mog povratka tiče, nikad se ne zna, sve je moguće.

Jeste li se navikli na američki stil života?

- Navikao sam se brzo, morao sam kao i svuda gde sam dolazio. Uostalom, svejedno mi je kakav je životni stil naroda u zemlji gde odem da igram. Sve mi se svodi na trening - stan i ponekad obilazak u ovom slučaju Los Anđelesa i okoline. I, naravno, čekanje vikenda da se igraju utakmice.

Razmišljate li o povratku u Evropu?


- Trenutno ne, ali nikada se ne zna šta nosi dan, a šta noć. Prelazni rok uskoro počinje i videćemo. Sve je moguće.