08.02.2023.

08:01

Foto: printscreen

Sport

TRENER SVIH TRENERA! U Švajcarskoj je bio prvi stranac kao selektror, Hrvate odveo do bronze na SP, Dinamu se tri puta vraćao

Blažević se rodio u Bosni i Hercegovini u Travniku 1935. godine u siromašnoj porodici, a imao je šestoro braće i sestara. 

U Travniku je započeo igračku karijeru, a potom se preselio u Zagreb i Dinamo. Igrao je i za Lokomotivu, Rijeku, Sarajevo i Sion, a karijeru okončao u švicarskom Moutieru 1966. godine.

Još kao mlad odlučuje se da emigrira u Švajcarsku. Prvi klub koji je u Švajcarskoj vodio bio je nižerazredni Vevey, s kojim je došao do prve lige, a nakon Siona i Lozane, osam godina od dolaska u tu zemlju, postao je i selektor Švajcarske, prvi stranac u istoriji te države.

Informer

Miroslav Ćiro Blažević

Godine 1979. preuzeo je Rijeku te je doveo do četvrtfinala Kupa pobednika kupova protiv Juventusa. Godinu kasnije seo je na klupu Dinama, koji je vodio u čak četiri navrata. Osvojio je s "Modrima" jugoslavensko prvenstvo 1982. što je za Dinamo bio prva titula nakon 24 godine. 

Vratio se u Švajcarsku te s Grashopersom osvojio prvenstvo, kratko je potom vodio grčki PAOK, a onda je 1986. ponovno postao trener Dinama. Nakon toga preuzima francuski Nantes, treći put Dinamo s kojim je uzeo prvenstvo Hrvatske 1993. te Kup 1994., a onda je imenovan za selektora Hrvatske.

Ćiro je Hrvatsku odveo na prvo veliko takmičenje, Evropsko prvenstvo 1996. godine u Engleskoj, a dve godine kasnije ušao je u legendu zajedno s "Vatrenima" osvojivši bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu.

Ukupno je Hrvatsku vodio šest godina, da bi 2001. postao selektor Irana. Usledio je novi povratak u Hrvatsku, spasao je Osjek od ispadanja, a onda se i četvrti put vratio na Maksimir. Sledile su epizode u slovenskoj Muri, Varaždinu, dok 2005. nije preuzeo Hajduk.

Sledeći klub mu je bio Ksamaks, a vodio je i reprezentaciju BiH s kojom ipak nije uspeo da se plasira na SP 2010. godine. Vidio je i Kinu, vodeći Shanghai Shenhuu, olimpijsku kinesku reprezentaciju, drugi put Iran kao trener Mes Kermana. U završnoj fazi trenerske karijere po drugi put trenirao je Zagreb, tuzlansku Slobodu, dok je trenerski put završio u Zadru 2015. godine.

U privatnom životu Ćiro je bio u braku sa Zdenkom Đorđević od 1961. godine, s kojom ima troje djece, ćerke Barbaru, Katarinu i sina Miroslava. Godine 2007. dobio je nagradu za životno delo, a zauvek će ostati upamćen kao trener svih trenera...