15.02.2023.

18:42

Foto: printscreen/jutarnji

Sport

Miroslav Ćiro Blažević sahranjen u Zagrebu

Sahrani su prisustvovali bivši i sadašnji hrvatski fudbaleri, kao i brojne ličnosti iz hrvatskog javnog života i građani.

Legendarni Ćiro preminuo je 8. februara u 88. godini nakon duge borbe sa rakom. Najveće uspehe napravio je sa reprezentacijom Hrvatske. Prvo je stigao do četvrtfinala na Evropskom prvenstvu 1996. godine, da bi potom 1998. na Svetskom prvenstvu napravio jedno od najvećih iznenađenja u istoriji Mundijala - osvojivši bronzu.

Imao je skromnu igračku karijeru gde je igrao za Dinamo, Sarajevo, Rijeku i Sion, da bi njegova trenerska počela još krajem šezdesetih u Švajcarskoj. Vodio je brojne klubove, ali će se najviše pamtiti dani u Dinamu sa kojim je bio šampion Jugoslavije 1982. godine, posle 24 godine posta. 

U koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" ranije danas održana je komemoracija Blaževiću, koji je preminuo osmog februara u 88. godini nakon duge borbe sa teškom bolešću.

Informer

Miroslav Ćiro Blažević

Komemoraciji je prisustvovao i predsednik Hrvatske Zoran Milanović, predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, premijer Andrej Plenković, kao i predstavnici FIFA-e i UEFA-e.

Blažević je u karijeri vodio 19 klubova u Švajcarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Kini i Iranu, a trenirao je i pet reprezentacija (Švajcarsku, Hrvatsku, Iran, BiH i kinesku U-23).