Autor: Informer.rs

19.03.2023.

16:29 >> 16:30

Foto: TAnjug/AP

Sport

ISTORIJSKI DE KLASIKER NA KROJF ARENI! Šampionski ples FAJENORDA u derbiju! Ni SVEMOĆNI Tadić nije pomogao Ajaksu! (VIDEO)

Imamo ove sezone tu sreću da je gotovo u svakom evropskom prvenstvu vlada ogromna neizvesnost u borbi za titulu. Ipak, čini se da nigde nije zanimljivo kao u Erediviziji gde se za šampionski pehar ravnopravno bore čak četiri tima. 

Danas je na programu bio De Klasiker na Amsterdam areni. Ajaks, branilac trofeja, dočekao je Fajenord, svog prvog izazivača i glavnog favorita za titulu ove godine. Uživali su navijači u holandskoj prestonici, ali nakon 90 minuta atomskog fudbala golom Gertrajde Roterdamersi su upisali prvi trijumf protiv najvećeg rivala u gostima još od 2005. godine - 2:3 (2:1). 

Fajenord je prvi zadao udarac rivalu pošto je posle samo pet minuta nakon sjajne akcije Himenez pogodio mrežu Ajaksa i doneo prednost velikanu iz Roterdama. Ipak, Kopljanici su već do poluvremena uspeli da preokrenu, a heroj je bio srpski reprezentativac Dušan Tadić. 

Kapiten Ajaksa je u 37. minutu doneo kompletan preokret, a prethodno je rezultat poravnao Alvarez posle sjajne asistencije Stivena Berghujsa. Bio je to samo početak spektakla na Amsterdam areni. 

Izabranici Arnea Slota se nisu predavali već su drugo poluvreme otvorili izuzetno agresivno, a nagrada za to sigla je u 52. minutu. Alireza Jahanbahš promešao je odbranu Ajaksa, sjajno uposlio Sebastijana Šimanskog kom nije bilo teško da matira Heronima Ruljija. 

Imao je Ajaks u 84. minutu preko Mohameda Kudusa veliku šansu da ponovo povede. Reprezentativac Gane je izvrsno reagovao u kaznenom prostoru, ali je još bolji među stativama bio Velenrojter. Kazna za Kudusov promašaj stigla je već u sledećem napadu. David Hancko je ubacio loptu na prvu stativu gde je sjajno reagovao Gertrajda i zakucao je u gol Kopljanika. 

Ovaj poraz mogao bi da označi i kraj šampionskih nadanja Ajaksa budući da četa Džonija Heitinge nakon  26. kola ima šest bodova manje u odnosu na Fajenord koji je prvi sa 61. AZ Alkmar ima 53 boda uz utakmicu manje dok je PSV osvojio 52.