Autor: Informer.rs

22.03.2023.

09:21

Foto: Reuters

Sport

NEOBIČNA ODLUKA UEFA! Mađarima dozvoljeno da koriste zastavu "Velike Mađarske"

Mađari su posle nekoliko pokušaja uspeli u svojim namerama, pa prilikom isticanja pomenute zastave neće snositi sankcije od strane UEFA. Kako se ističe "ne radi se o bilo kakvom rasizmu niti pretenzijama na tuđe teritorije, nego o veličanju i poštovanju države koja je nekada postojala".

To znači da će ova zastava i simboli moći da se pojavljuju na utakmicama reprezentacije Mađarske, navijači će bez problema moći da ih nose na tribinama, pa ćemo je verovatno videti i na meču sa Srbijom u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Mađarska je u grupi sa Srbijom u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, na "Marakani" će gostovati 7. septembra i tada će imati pravo da razviju zastavu s proširenom teritorijom, u čijim je granicama i Vojvodina. U pitanju je mapa Velike Ugarske, a pored delova Srbije obuhvata i delove Slovenije, Hrvatske, Austrije, Slovačke, Rumunije i Ukrajine. Ovi narodi su 1918. godine iskoristili  pravo na samoopredeljenje i proglasili svoju nezavisnost ili ujedinjenje u zajedničku državu sa ostalim pripadnicima sopstvenog naroda, što je potvrđeno Trijanonskim ugovorom iz 1920. godine.

- MLSZ je zatražio jasnu odluku od UEFA i FARE u vezi sa dozvolim za prikazivanje istorijskog simbola. Prihvatajući naše argumente, ove dve organizacije su priznale da nema rasističkog ponašanja. Međutim, to se ne odnosi na dodatne simbole i natpise, kao i pesme navijača - stoji u saopštenju Fudbalskog saveza Mađarske.

Mađarski premijer Viktor Orban pre nekoliko meseci pojavio se na fudbalskoj utakmici između Mađarske i Grčke sa šalom u bojama nacionalne zastave sa mapom Mađarske u granicama pre 1920. godine. Orban je nosio crveno-belo-zeleni navijački šal sa mapom takozvane Velike Mađarske zemlje u granicama pre Trijanonskog sporazuma iz 1920. godine, zbog koga je Mađarska izgubila 72 odsto svog teritorije.