Autor: Informer.rs

28.03.2023.

21:08

Foto: REUTERS/John Sibley

Sport

GALAMI, ALI NIŠTA NE KAŽE! Kapiten na meti kritika nakon DEBAKLA Holandije!

Desetkovana Holandija nije uspela da izbegne poraz na gostovanju Francuskoj. Lale su doživele devakl na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo pošto su Trikolori slavili sa 4:0, a na meti kritika zbog katastrofalne "arogantnog stava" bio je kapiten Virdžil Van Dajk. 

Legende holandskog fudbala Rud Gulit i Marko Van Basten nisu štedeli defanzivca Liverpula budući da je Van Dajk odigrao katastrofalno protiv Francuske. Ipak, sve to je za pomenuti tandem manji problem. Mnogo više ih brine što kapiten nema karakteristike lidera budući da ne ume da podigne ekipu nakon slabog rezultata. 

- Nije jasan. Dobar kapiten razmišlja na glas, pojašnjava svima šta se dešava. On stvara haos. To dovodi do nesporazuma. Kao kapiten moraš to da sprečiš. U svlačionici je dobar, taktički i tehnički – nije. Potreban ti je drugi gospodin na terenu. Ovo nema veze sa njegovom povredom, ovo je samo do liderskih sposobnosti. On pravi galamu, ali ništa ne kaže. To je istina. To ili imaš u sebi ili ne. To je ta želja da pobediš po svaku cenu - rekao je Marko van Basten. 

Po mnogima je van Basten bio prestrog prema kapitenu, a šta onda reći za Ruda Gulita koji je bio još oštriji. 

- Trenutno hoda unatraške. U Engleskoj su ga već kritikovali. Bio je u timu sveta, sada misli da je bolji od ostalih… Vidimo neke stvari, pomislim: ‘Ti si kapiten, moraš ovo da rešiš’. Ali on jedva da komentariše ono što se dešava pred njim. Ne znam šta radi, ali ne izgleda mi da govori. Igra bez rizika. Hajde sad, toliko si veliki i toliko si dobar. Ovo je pozitivna kritika. Zar nisi najbolji? Pokaži to - kazao je Gulit. 

Informer

Nije se dugo čekalo na odgovor Virdžila Van Dajka koji je imao šta da poruči Van Bastenu i Rudu Gulitu. 

- Ništa mi one neće doneti. Danas svako ima pravo na mišljenje. Možda sam i ja podigao letvicu previsoko mada ne znam kako je to moguće? Nikada nisam bio savršen. Konstantan je bolja reč. Oni bi bolje od svih trebalo da znaju da fudbaleri imaju svoje vrhove i duboke doline. Sasvim je normalno da ne možeš uvek da igraš isto. Imaš faze kada se tražiš. Ljudi to ne bi trebalo da zaborave. Normalno je da se greši. To je fudbal - odgovorio je Van Dajk. 

Ipak, treba pomenuti da je Virdžil Van Dajk daleko od forme koja ga je krasila tokom poslednjih sezona. Holanađanin ni na klupskom nivou ne pruža partije kakve se od njega očekuju, a nedavno je objasnio da je razlog tome "zamor materijala" odnosno previše utakmica tokom ove sezone. I to bez pauze!