Autor: Informer.rs

11.04.2023.

16:05 >> 17:51

Foto: TAnjug/AP

Sport

POTRESNA ISPOVEST PREDRAGA ĐORĐEVIĆA! Nisam za rat, ali ako vas neko BOMBARDUJE zar se nećete braniti!? Mnogi su OTIŠLI i nikada se nisu VRATILI sa FRONTA!

Mali je broj fudbalera koji su u inostranstvu stekli status poput Predraga Đorđevića. Bivši reprezentativac Srbije ostavio je dubok trag u Laciju, a kasnije i u dresu Olimpijakosa čija je, kroz godine, postao legenda. Zbog toga, grčki mediji želeli su da sa Đorđevićem urade opširan intervju u kom se on prisetio ratnih razaranja koja su pogodila našu državu. 

- U Zvezdi sam igrao sa Sinišom Mihajlovićem, on je došao iz Vojvodine, a ja iz Kragujevca. 1991. godine smo osvojili Ligu šampiona, protiv Marseja na penale u Bariju. Bio sam u timu od 22 igrača, 11 startera i pet rezerva, ostali smo kompletirali ekipu. Proveo sam samo šest meseci u Zvezdi jer sam došao u periodu kada se nije znako ko je bolji od koga. Otišao sam na pozajmicu u Suboticu, a onda je počeo rat... Nastao je haso i vratio sam se - rekao je Predrag Đorđević za grčku "Gazetu". 

Prisetio se potom legendarni fudbaler rata koji je zahvatio tadašnju državu, a kako i sam kaže mnogi iz njegovog sela nikada se nisu vratili kućama. 

- Moj otac nije išao u rat, ali je bio tu. Previše ljudi je otišlo u rat i nije se vratilo. Prvi rođak, bio je policajac, bio je na prvoj liniji fronta. Četiri godine je pio tablete za smirenje zbog svega što je doživeo u ratu. Tada, naravno, niko nije razmišljao u fudbalu, za godinu dana svi su se raspršili - priseća se bivši as Lacia. 

Informer

Nije dugo vremena prošlo, a Srbija je ponovo bila pogođena ratom. Tada od strane NATO agresora koji su bombardovali celu državu. 

- Amerikanci su nas bombardovali, neke bombe nisu eksplodirale, ali nismo znali kada će i da li će. Sada se sve ponovo dešava na Kosovu. Nema mira! Manastiri, religija... Tu su se vodili ratovi i odjednom vam neko naredi da je to područje nezavisna država!? Bombardovali su Beograd, a general NATO-a je rekao da je to ljudska greška. Vidao sam da su oni koju su branili državu bili u Hagu. Sa njihove strane niko nije odgovarao. Nisam za rat, ali ko odlučuje ko ide u zatvor? Sada vidite da se rat između Rusije i Ukrajine vodi iz političkih razloga. Nedavno sam pročitao lepu rečenicu, reći ću vam pa nek me jure... Ne bi bilo ratova da su političarni na prvoj liniji fronta, a mi da ih pratimo. Mislim da ni tada ne bi bilo rata. Ne kažem da smo "zlatni", ali kada vas bombarduju, zar se nećete braniti? Sada kažu kosovo nije vaše, Albanija mora da bude veća. Isto je bilo i sa Jugoslavijom, razbili su je da bi napravili Hrvatsku, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu... Slično je bilo i sa SSSR-om, lakše je upravljati malim državama, kada je država velika i jedinstvena to ide mnogo teže. Evo sada je rat u Ukrajini, nisam ni za njih ni za Ruse. Nisam za bilo kakav rat, jer sam preživeo to - podvukao je Đorđević.