Autor: Informer.rs

13.04.2023.

11:42

Foto: printscreen

Sport

I KAMEN BI ZAPLAKAO! Utučeni fudbaler poručio: Ne mogu da prihvatim da sam smrtno bolestan! (VIDEO)

Bolest koju ima Bjerkman pogađa najčešće ljude između 40 i 70 godina, a oboleli u početku mogu da primete slabost u mišićima ili grčenje, nakon čega bolest progresivno onesposobljava hod, govor, gutanje i na kraju disanje.

- Bilo je strašno, bili smo potpuno slomljeni. Plakao sam i nisam mogao da prihvatim da sam smrtno bolestan. Video sam samo smrt - rekao je Jesper Bjerkman za švedski "HD" nakon što je otkriveno da mora da završi igračku karijeru i obezbedi sebi što kvalitetniji ostatak života.

Iako su medicina i nauka napredovali kada su u pitanju istraživanja o ovoj bolesti, i dalje je neizlečiva i mnogi kojima je dijagnostikovana ne žive duže od nekoliko godina.

Bjerkman je svojevremeno doživeo tešku povredu ključne kosti i kada je počeo da oseća slabost u levoj ruci, pomislio je da je zbog toga. Otišao je kod lekara i počela su ispitivanja, pa je prvobitno procenjeno da ima multifokalnu motorno neuropatiju i lečili su ga terapijama namenjenim ovoj bolesti.

Nakon što nije bilo pomaka, tražio je mišljenje drugog lekara i saznao da je u pitanju ALS. Šveđanin koji se kao lav bori sa opakom bolešću je igrao za Helsingborg, Engelhoms, Gefle, Esklistune, Akropolis i Hitarps.